Δευτέρα, Δεκεμβρίου 25, 2006

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ!

Όταν ο γαλλικός Μάης , σημείο αναφοράς για τα ανήσυχα πνεύματα, ζητούσε την φαντασία στην εξουσία δεν μας διευκρίνιζε σε ποιά είδους φαντασία αναφέρεται.Στην υγιή ή την φαντασιοπληξία;Κανονικά τότε η εξεγερμένη μάζα θα έπρεπε να είχε κάνει τον διαχωρισμό.

Το αίτημα για μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση πάνω στο θέμα της φαντασίας είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε!Ο Μποντριγιάρ μας λέει πως βρισκόμαστε βουτηγμένοι μέσα σε ένα κόσμο φαντασιώσεων και απωθήσεων(ως γνωστό η απώθηση δεσμεύει μεγάλα ποσά ψυχικής ενέργειας και συμβάλλει στην ακινησία μας).

Μια νοσηρή φαντασία κυβερνάει.Είναι πανίσχυρη και ανθίσταται στους περιορισμούς.Όλα επιτρέπονται.Αυτός είναι και ο λόγος που οι αστοί σήμερα παραπονιούνται για όλο και μεγαλύτερη καταπίεση.Είναι φυσικό να διαμαρτυρόμαστε, σε ένα κόσμο που δυνητικά μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, για τα εμπόδια που συναντάμε στην πραγματοποίηση όλων των επιθυμιών μας!Ο άνθρωπος που επιβάλλει περιορισμούς σε μια φαντασία που καλπάζει θεωρείται καταπιεστής.

Ο καταπιεστής της σημερινής εποχής είναι απλά ο άνθρωπος που αναζητά την λογική.Είναι αυτός που γνωρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα στις φαντασιώσεις. Είναι αυτός που αποδέχεται την άποψη πως η προσωπικότητα αναπτύσσεται υγιώς μέσα από τη διαλεκτική σχέση της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Σήμερα το να δηλώνει κάποιος τρελός ( φορέας μιας αχαλίνωτης φαντασίας) είναι ανευ σημασίας.Όλοι μοιάζουμε λίγο ή πολύ.Για να ξεχωρίσουμε θα πρέπει να συμπεριφερθούμε λογικά.Η λογική είναι που θα βάλει φραγμούς και θα λογοκρίνει τα ένστικτα.Μέσα από αυτήν την λογοκρισία θα προκύψει η σύγκρουση και το νόημα.Το βίωμα που θα παραχθεί θα διευκολύνει την λιβιδινική εξέλιξη και καιρός να ξεσκονίσουμε από πάνω μας την μιζέρια!

Σήμερα ο πραγματικός επαναστάτης είναι ο λογικός άνθρωπος...

(Σκέψεις σε γράμμα του 2003)

2 σχόλια:

Τη 3:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger homelessMontresor είπε...

Τώρα βέβαια πρέπει να προσδιορίσουμε και τι θα πει "λογική" γιατί σε μια κοινωνία όπου όλοι έχουν χάσει τα λογικά τους, τρελός θεωρείται ο λογικός!

 
Τη 1:17 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger dianathenes είπε...

Είναι αυτός που αποδέχεται την άποψη πως η προσωπικότητα αναπτύσσεται υγιώς μέσα από τη διαλεκτική σχέση της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Μου άρεσε πολύ αυτό και το θεωρώ σωστό...ίσως επειδή χωλαίνω λίγο σε αυτό το σημείο από την άποψη ότι πολλές δυστυχίες μου οφείλονται στις φαντασιώσεις μου. :) Χρόνια Πολλά.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα