Παρασκευή, Απριλίου 13, 2007

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Ο χαρακτήρας του Αλέξανδρου Δελμούζου διαμορφώνεται μέσα από τα παιδικά και εφηβικά βιώματα που έχει στην γενέτειρα του Άμφισσα. Εκεί γεννιέται το 1880.Το 1896 φεύγει στην Αθήνα για σπουδές στην φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου και αργότερα για μετεκπαίδευση στην Γερμανία. Εκεί γνωρίζει από κοντά τον κοινωνιολόγο και ιστορικό του Μαρξισμού, Γεώργιο Σκληρό. Όταν επιστρέφει πίσω βρίσκει έναν ελληνισμό ταπεινωμένο από τον πόλεμο του 1897.Οι γνώσεις που έχει αποκτήσει από τις σπουδές, τα παιδικά βιώματα και η σκέψη του γιατρού Φώτη Φωτιάδη από την Κωνσταντινούπολη, επιδρούν καταλυτικά στον ψυχισμό και την ιδεολογική του συγκρότηση. Ο παιδαγωγός Δελμούζος διαθέτει αυτοπειθαρχία, επιμονή και αυτοπεποίθηση σε όλα αυτά που υποστηρίζει. Αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητας του είναι που τον βοηθούν να αντέξει την διάψευση του πειράματος του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου, στο Βόλο.

Στον αγώνα που κάνει ο Δελμούζος ευτυχώς δεν είναι μόνος! Το 1914 η δικαιοσύνη παραμένει ανεπηρέαστη από το δυσμενές κλίμα που δημιουργεί σε βάρος του η εκκλησία, και τον αθωώνει. Δύο χρόνια αργότερα ο Δελμούζος με προτροπή και οικονομική συμπαράσταση του Ελευθέριου Βενιζέλου συμμετέχει στην εκπαιδευτική επιτροπή μαζί με τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη και Δημήτρη Γληνό. Οι δύο τελευταίοι σύμφωνα με τον Αλέξη Κ. Δημαρά(Ένθετο Ιστορικά- εφημερ.Ελευθεροτυπία, 22Ιουνίου 2000) πρωτοστατούν το 1901 σε κινητοποιήσεις κατά της μετάφρασης του Ευαγγελίου στην Δημοτική! Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τους βλέπουμε να είναι μαχητικοί υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας. Το παράδοξο αυτό, σύμφωνα με τον Αλέξη Κ. Δημαρά, αποσιωπάται!

Το 1917 ο Βενιζέλος σχηματίζει την κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης , στην Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση καθιερώνει με νόμο την δημοτική ως γλώσσα διδασκαλίας. Ο Δελμούζος νιώθει πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου! Πιστεύει πως προϋπόθεση για την ψυχική ανάταση του λαού είναι η γλωσσική αναγέννηση. Το 1918 ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα. Μέσα από διαλέξεις και προσωπικές συζητήσεις προσπαθεί να εμψυχώσει τους δασκάλους και να τους πείσει για την χρήση της δημοτικής γλώσσας στην διδασκαλία των μαθημάτων. Ταυτόχρονα όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην συγγραφή αναγνωστικών βιβλίων στην δημοτική γλώσσα.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η εκκλησία παρακολουθεί τα γεγονότα από κοντά και είναι έτοιμη να δηλώσει την παρουσία της! Ευπρεπής η παρουσία ή όχι ,θα το δούμε την επόμενη φορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα