Πέμπτη, Δεκεμβρίου 27, 2007

ΤΟ ΥΨΙΤΕΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

Φίλος μου διηγήθηκε τα παρακάτω:

Η ώρα είναι 11 το βράδυ, τοπική Πράγας. Βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μαζί με αυτόν και αρκετοί συμπατριώτες μας που γκρινιάζουν για το κατάστημα με τα αφορολόγητα είδη που είναι κλειστό. Υπάρχουν μουρμούρες και βρισιές για τους Τσέχους. Ξαφνικά, ένας από τα γκρούπ φωνάζει πως το κατάστημα δεν έχει κλείσει ακόμα. Δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τη φράση του και ακούγονται ποδοβολητά και φωνές. Ο νυσταγμένος φίλος μου ξυπνάει για τα καλά! Βλέποντας το πανδαιμόνιο με γυναίκες, παιδιά και πατεράδες να τρέχουν, νομίζει πως συμμετέχει σε άσκηση εκκένωσης του αεροδρομίου εξαιτίας τρομοκρατικής επίθεσης.

Τα duty Free, πράγματι, έχουν μισοκατεβασμένα στόρια. Περιμένουν την αποχώρηση και των τελευταίων εναπομεινάντων πελατών για να κλείσουν. Αυτό το βλέπουν οι συμπατριώτες μας και μερικοί προσπαθούν να χωθούν κάτω από τα στόρια. Οι υπάλληλοι του καταστήματος προλαβαίνουν και τους απαγορεύουν την είσοδο. Τους εξηγούν πως υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο που δεν πρέπει να παραβιάζεται. Αυτό, κάποιοι από τους απείθαρχους Έλληνες, το ακούν βερεσέ. Κάνουν παραγγελίες απ’ έξω. Σχεδόν εκλιπαρούν να αγοράσουν (δεν είναι υπερβολή!!!). Μέσα στο καταναλωτικό τους παραλήρημα αδιαφορούν για την κούραση των υπαλλήλων και για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου εργασίας. Ο ιερός σκοπός τους είναι να αγοράσουν και να ξοδέψουν λεφτά.

Αυτό που με εντυπωσιάζει στο παραπάνω γεγονός δεν είναι φυσικά οι σεσημασμένοι Έλληνες καταναλωτές που κάνουν καταδρομικές επιχειρήσεις στα πολυκαταστήματα του εξωτερικού, αλλά η απόλυτη στάση των υπαλλήλων. Οι συμπατριώτες μας πήγαν με άγριες καταναλωτικές διαθέσεις και θα μπορούσαν να αφήσουν πολλά λεφτά που θα ανέβαζαν τον τζίρο του καταστήματος. Αυτή η προοπτική του κέρδους φαίνεται πως δεν επηρέασε καθόλου τους Τσέχους που έκλεισαν το κατάστημα στην ώρα που προβλεπόταν.

Θα μπορούσε να συμβεί αυτό στη χώρα μας; Επίσης, μήπως ήρθε ο καιρός να συμπεριλάβουμε στις σεξουαλικές και επιθετικές ορμές και τις καταναλωτικές;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα