Παρασκευή, Δεκεμβρίου 26, 2008

ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ(1)


Κατά τη δεντροφύτευση στο δάσος μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο που συντάχτηκε από την Επιτροπή για τη Προστασία του Σέιχ Σου. Θα το δημοσιεύσω σε συνέχειες:

Ποιος θα φυλάξει το δάσος από τους φύλακές του...

Το 1984, μια χούφτα ανθρώπων, οργάνωσαν τις πρώτες κινητοποιήσεις για να μην ξεπατωθεί το δάσος του Σέιχ Σου με την διάνοιξη (τότε) του περιφερειακού.Η απάντηση των ευαγγελιστών της "αλλαγής" που κυριαρχούσαν στα γραφεία των σχεδιασμών ήταν τα ΜΑΤ και οι δίκες αυτών των αδιόρθωτων ρομαντικών που τα έβαλαν με την ανάγκη του Θεσσαλονικιού να πάει γρήγορα με το Ι.Χ. του , από έναν δρόμο σύγχρονο και ασφαλή , που θα κάλυπτε τις ανάγκες μετακίνησης για 50(!) χρόνια.

Πολύ πριν περάσουν τα μισά από αυτά, οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο: Το δάσος καταπατήθηκε από κάθε του άκρη.Νέοι δρόμοι το ισοπέδωσαν, για να μετακινούνται αυτή τη φορά, πιο γρήγορα τα ασθενοφόρα στο Παπανικολάου είπαν, μόνο που κάποιοι είχαν άλλη γνώμη και έκαψαν τα φυλάκια για να μεταφέρουν την δική τους ασθένεια, της οξείας, ανίατης αυτοκίνησης. Η πυρκαγιά ήρθε να διαψεύσει τους σχεδιαστές των αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, που προέβαλαν το Σέιχ Σού, ως το "καλύτερα προστατευμένο δάσος της Ευρώπης". Κατακαίγοντας τα πάντα και άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη των κάθε λογής επενδυτών, που έβλεπαν στα 30.000 στρέμματά του, τα φιλέτα, που θα πάχαιναν ακόμα πιο πολύ το κορμί της παχύσαρκης πόλης μας.Όσο για τον περίφημο περιφερειακό που πλάτυνε, απέκτησε ανισόπεδους κόμβους, διεθνών παρακαλώ προδιαγραφών και όσοι τον χρησιμοποιούν ξέρουν καλά πόσο βοηθητικός και ασφαλής είναι...Το δάσος αντιμετωπίζεται από αρμόδιους και αναρμόδιους ως ένα απόθεμα φτηνής γης την επέκταση της πόλης ή χρήσεων που μόνο συμβατές με την φύση ενός τέτοιου οικοσυστήματος δεν είναι.

Και σήμερα η καταστροφή μοιάζει να ολοκληρώνεται.Για χρόνια μετά την πυρκαγιά το πάλαι ποτέ δάσος αφέθηκε απροστάτευτο να δέχεται τα μπάζα και τα σκουπίδια που ο κάθε αντικοινωνικός ιδιοκτήτης ντάτσουν θεωρούσε καλό να αδειάσει , μια απέραντη χωματερή, με ασύδοτη πρόσβαση αυτοκινήτων σε όλη του την έκταση.

Η φύση βέβαια έχει την κακή συνήθεια να επιμένει να ζει.Όμως φαίνεται ότι υπάρχουν πιο επίμονοι από αυτήν.Την στιγμή που το τοπίο άρχισε να πρασινίζει, ήρθαν αυτοί που ο νόμος ορίζει ως "φυσικούς φύλακες" του δάσους να του δώσουν ακόμη μερικές μαχαιριές.Τα χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης, χρήματα που δόθηκαν για την προστασία και την διαχείριση του δάσους γίνονται σήμερα αφορμή για παραπέρα καταστροφές, ίσως, επειδή η μόνη διαχείριση που γνωρίζουν οι αρμόδιοι να κάνουν είναι αυτή των πολυκατοικιών.


[ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα