Σάββατο, Δεκεμβρίου 27, 2008

ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ(2)

Οι λεγόμενες αντιπυρικές διαπλατύνονται με κόψιμο και άλλων δέντρων, νέοι χώροι αναψυχής δημιουργούνται, με μια διαφορά: Δεν πρόκειται πλέον για κάποια κιόσκια και παγκάκια συμβατά με την αισθητική του περιβάλλοντος, προορισμένα να δεχτούν τον περιπατητή φίλο του δάσους. Αθλητικές εγκαταστάσεις, μπασκέτες με τσιμεντένιο δάπεδο, πρόσβαση παντού με αυτοκίνητα. Τα περίφημα αντιπλημμυρικά έργα επιλέχθηκε να γίνουν με την μορφή χιλιάδων κυβικών μπετόν , με παράλληλη ανάπτυξη οδικού δικτύου για την συντήρησή τους , προς μεγάλη φυσικά χαρά των εργολάβων. Ο καιρός των φίλων του δάσους έχει περάσει, ήρθε η ώρα των αδιάφορων που θέλουν απλώς χώρο, που η πόλη δεν τους προσφέρει λόγω κόστους της γης. Άλλωστε δεν είναι ο πρώτος πολίτης της, ο δήμαρχος μας, που διεκδικεί όλο το κομμάτι κάτω από τον περιφερειακό για "κοινωφελείς εγκαταστάσεις" και τις σχετικές αντιπαροχές που θα επιτρέψουν την κοινή ωφέλεια να γίνει γεγονός καθώς φυσικά ο δήμος μας είναι φτωχός.

Σε όλα αυτά μια νέα πρόκληση ήρθε να προστεθεί: η διάνοιξη δύο νέων δρόμων με πρόσχημα το ίδιο, την αντιπυρική προστασία, μόνο που αυτή η ιδιόμορφη προστασία, συμπίπτει ακριβώς, με την ανάγκη των κατοίκων της Εξοχής ή του Πανοράματος να έχουν εναλλακτικές προσβάσεις στην πόλη, όταν τα Ι.Χ. τους ακινητοποιούνται στις υπάρχουσες οδεύσεις.Και βέβαια τα μεγέθη και ο τρόπος κατασκευής τους οδηγούν σε θλιβερές εικόνες της βέβαιης ασφαλτόστρωσής τους σε δεύτερο χρόνο.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η νομιμότητα αυτών των αποφάσεων της Δασικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης ,που καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα δάσους, που ορίστηκε να το φυλάει, μια νομιμότητα που πάσχει από την έλλειψη περιβαλλοντικών μελετών αντίστοιχη με αυτή που έκανε δασική γη της Χαλκιδικής ανταλλάξιμη οικοδομήσιμη έκταση για το Βατοπέδι. Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η λογική των "δημόσιων λειτουργών" μας. Η πολιτική λεηλασίας του δάσους από κάθε είδους δραστηριότητες που δεν το σέβονται είναι ο ηθικός αυτουργός των εμπρηστών και των καταπατητών. Το δάσος δεν είναι πάρκο της γειτονιάς, είναι ένα οικοσύστημα απαραίτητο για την επιβίωση μιας πόλης που όλο και πιο πολύ εμφανίζει συμπτώματα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Η καταπάτησή του είναι η καταπάτηση των λίγων κυψελών που έμειναν ακόμη να λειτουργούν στα πνευμόνια μας. Το δάσος δεν είναι μόνο χώρος "αναψυχής", το δάσος έχει τη δική του ψυχή.

Και η τελευταία γραμμή άμυνας , τόσο για το Σέιχ Σου όσο και για την ποιότητα της ίδιας μας της ζωής στην πόλη αυτή, δεν είναι παρά η κινητοποίηση και η δράση τώρα.


Επιτροπή για τη Προστασία του Σέιχ Σού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Θανάσης 6974427020
Κωνσταντής 6947219501

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα