Σάββατο, Δεκεμβρίου 20, 2008

ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ


(Λίγες πληροφορίες από το διαδίκτυο και μελέτη του "ΔΙΑΒΑΖΩ"-27/12/1989, με αφιέρωμα στον Κάρολο Ντίκενς.Ο παρακάτω λόγος εκφωνήθηκε στο πλαίσιο της γιορτής που πραγματοποιήσαμε στο Νηπιαγωγείο.

Σας καλωσορίζουμε στην χριστουγεννιάτικη γιορτή μας και σας ευχαριστούμε για την μαζική σας παρουσία.


Ο Σκρουτζ, ήρωας της ιστορίας που θα παρακολουθήσετε, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Γεννιέται στην Αγγλία του 1843,τότε που η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. . Ο πατέρας του τον κλείνει σε μακρινό σχολείο, όπου ζει απομονωμένος απ’ το περιβάλλον του. Η απομόνωση, σε συνδυασμό με το θάνατο της αγαπημένης του αδελφής , τον κάνουν εσωστρεφή και φοβισμένο. Διαπρέπει στο εμπόριο και εφαρμόζει ακραίες πρακτικές. Στο Λονδίνο της καπνίλας, όπου χιλιάδες καυσόξυλα καίγονται και υποβαθμίζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος,ο Σκρουτζ, επιβάλει στην εταιρεία και στα σπίτια των υπαλλήλων του τον περιορισμό της καύσης. Κάποιοι βλέπουν στον άνθρωπο αυτόν μια πρώιμη οικολογική συνείδηση. Οι περισσότεροι θεωρούν πως το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον είναι το πρόσχημα για να συγκαλύψει τον πραγματικό λόγο που δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση χρημάτων..

Η προσωπικότητα του Σκρουτζ αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον δεύτερο, μετά τον Σαίξπηρ, συγγραφέα της Αγγλίας, Κάρολο Ντίκενς. Με το δημιουργικό του έργο ο συγγραφέας χαιρετίζει με ενθουσιασμό την βιομηχανική πρόοδο αλλά δεν ξεχνάει μέσα σε αυτόν τον ενθουσιασμό να σταθεί αλληλέγγυος με όλους αυτούς που εξοστρακίζονται στο περιθώριο αυτής της προόδου. Στιγματίζει την κοινωνική αδικία και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες. Αποκαλύπτει τη δυστυχία των φτωχών και θέλει να αντιστρέψει τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γι’ αυτούς .Επιθυμεί να προκαλέσει αισθήματα συμπόνιας στους αναγνώστες του. Ο λόγος του είναι μια διαρκής καταγγελία για το εκπαιδευτικό και σωφρονιστικό σύστημα.

Η ηθική εξύψωση και η αγάπη αποτελούν την πιο δυναμική λύση στην αθλιότητα αυτού του κόσμου. Με τη δύναμη του γραπτού λόγου ο Ντίκενς παλεύει για τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών και προσπαθεί να αφυπνίσει τα καλύτερα συναισθήματα των αναγνωστών του. Οι ιστορίες του μας υποβάλλουν την αίσθηση της αγωνίας, παρεμβάλλοντας ενδιάμεσα εκπλήξεις και απροσδόκητα γεγονότα. Η διευθέτηση των ανθρώπινων ζητημάτων έχει πάντα αίσιο και ελπιδοφόρο τέλος. Υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση δικαιοσύνης. Η καλοσύνη θριαμβεύει και οι κακοί τιμωρούνται πάντα. Η βία της επανάστασης παρουσιάζεται εξίσου αποκρουστική με την καταπίεση της άρχουσας τάξης. Οι ήρωες του Ντίκενς δεν εξεγείρονται. Η κοινωνική αδικία πρέπει να εξαλειφτεί μέσα από πιο δίκαιους νόμους.

Το έργο, «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ξεχειλίζει από φιλανθρωπία. Ο εργασιομανής και άπληστος Σκρουτζ είναι ο κυρίαρχος χαρακτήρας. Είναι σαν τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες των πράξεων τους και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορούμε να καταλογίσουμε στις πράξεις τους προθέσεις και σκοπιμότητες. Ζει απόμακρος και αντικοινωνικός. Ο μόνος του στόχος είναι να μαζεύει λεφτά μέχρι τη στιγμή που τον επισκέπτονται τα τρία πνεύματα που αντιστοιχούν στο Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον. Αυτό που φαίνεται να τον συγκλονίζει περισσότερο είναι το Μέλλον. Βλέπει τον θάνατό του και συνειδητοποιεί την ματαιότητα της απληστίας και της τσιγκουνιάς του. Μεταμορφώνεται σε άνθρωπο καλοσυνάτο και χαρούμενο που σκορπά γενναιόδωρα την αγάπη και τα χρήματά του.

Ο Ντίκενς αναπαρέστησε τη ζωή της εποχής του με ένα βαθύ , αυθεντικό και ανθρώπινο τρόπο. Το συνολικό του έργο είναι επίκαιρο σε μια στιγμή που οι σχέσεις των ανθρώπων διέρχονται μεγάλη κρίση.

Τελειώνοντας αυτήν τη σύντομη εισαγωγή, να ευχαριστήσουμε τους γονείς που αφιέρωσαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για την οργάνωση της γιορτής και, φυσικά, τα ίδια τα παιδιά που αξίζουν το μεγαλύτερο χειροκρότημα.

Καλή διασκέδαση σε όλους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα