Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2009

Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

"Το νόμισμα επινοήθηκε λόγω ανάγκης, υπάρχει όχι κατά τη φύση, αλλά κατά σύμβαση και μπορεί να μεταβληθεί από εμάς και να καταστεί αχρείαστο"

Αριστοτέλης


Στην αρχή υπήρχε ο αντιπραγματισμός. Τα αγαθά που περίσσευαν σε κάποιον μπορούσαν να γίνουν μέσο ανταλλαγής με τα αγαθά κάποιου άλλου. Ο αντιπραγματισμός αποτέλεσε το πρόδρομο στάδιο εξέλιξης των νομισμάτων. Για να φτάσουμε στα μικρά, εύχρηστα, ανθεκτικά και μεταλλικά νομίσματα που απλοποιούσαν τις συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων θα έπρεπε να περάσουμε από τη χρήση των σιδερένιων οβελών. Ο βασιλιάς του Άργους Φείδων πριν το τέλος του 8ου αιώνα π.χ. ή τις αρχές του 7ου αιώνα π.χ. πιθανόν να ήταν αυτός που επινόησε ως μέσο συναλλαγής τους σιδερένιους οβελούς. Η δέσμη 6 οβελών ζύγιζε 13,14 γραμμάρια και ισοδυναμούσε με μια ΔΡΑΧΜΗ. Το πάχος των οβελών ήταν τέτοιο που επέτρεπε στο ανθρώπινο χέρι να δράξει ταυτόχρονα έξι απ' αυτούς.

Οι σιδερένιοι οβελοί προαναγγέλουν τη γέννηση των κερματόμορφων νομισμάτων αλλά και των κερατόμορφων ανθρώπων που επιβεβαιώνουν στην μακραίωνη ιστορία πως η ανθρώπινη φύση θα παραμένει ίδια και απαράλλαχτη στην απληστία της...

[Όλες οι πληροφορίες αντλήθηκαν από παλιότερη έκθεση για τα νομίσματα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα]

Οι

2 σχόλια:

Τη 8:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Και όμως ο χρόνος που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τους οβελούς για να διευκολύνει τις αναταλλαγές προϊόντων και ....υπηρεσιών είναι τοοοοοοοοοσο μικρός σε σχεση με την ανθρώπινη πορεία.

Μπορεί να έχει ακόμα λίγο καιρό να καταλάβει ότι οι οβελοί είναι άχρηστοι!
Μπορεί όμως και να μην προκάμει να το καταλάβει.

 
Τη 9:52 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Τι είναι 100 χρόνια ζωής μπροστά στους αιώνες της ιστορίας του ανθρώπου;Σίγουρα δεν είναι τίποτα, αλλά εμείς μέσα σε αυτά τα χρόνια θα ζήσουμε!Είμαι αρκετά υπομονετικός αλλά ώρες-ώρες γίνομαι απίστευτα ανυπόμονος!

Γειά σου ange-ta!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα