Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Οι λίμνες στερεύουν. Πολυάριθμοι ζωντανοί οργανισμοί αργοπεθαίνουν στους ωκεανούς.Τα ποτάμια είναι γεμάτα από λύματα.Το πόσιμο νερό θα αποτελεί αιτία πολέμου για τις μελλοντικές γενιές.Το φαγητό, λένε οι προπαγανδιστές των μεταλλαγμένων, δεν μπορεί να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό που έχει διπλασιαστεί από το 1960.Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν και οι άνθρωποι αισθάνονται πως θα πεθάνουν προτού προλάβουν να χαρούν τις πενιχρές συντάξεις τους. Οι διαπροσωπικές σχέσεις δομούνται σε ένα άκρως εγωπαθές περιβάλλον και η αλληλεγγύη είναι μια άγνωστη λέξη για τους πολλούς. Οι κλοπές, η σεξουαλική κακοποίηση και οι ανθρωποκτονίες αυξάνονται δραματικά. Η τηλεόραση αποβλακώνει. Ο καρκίνος και οι άλλες αρρώστιες θερίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλες καταστάσεις που θα σας μαύριζαν την ψυχή.Τα μηνύματα που λαμβάνουμε όλοι μας είναι καταθλιπτικά. Καταστροφολογούμε και αισθανόμαστε αδύναμοι να αντιδράσουμε. Μπροστά στην προοπτική της γενικευμένης καταστροφής ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ! Έχω ξαναμιλήσει για τους αξιωματικούς των Ες Ες που "διασκέδαζαν μέχρι θανάτου" κατά την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στο Βερολίνο. Ο Κωστής Παπαγιώργης μας επισημαίνει το παράδοξο των ανθρώπων να σπαταλούν με μανία τα ληξιπρόθεσμα αγαθά αυτής της ζωής. Στο αφιέρωμα για τον Μαξ Φρις (Βιβλιοθήκη-29-8-2008) η Κατερίνα Σχινά γράφει: "Γιατί ακόμη και η μεγαλύτερη καταστροφή δεν μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη φύση , υποστηρίζει ο Φρις. Η προσδοκία ότι η συνειδητοποίηση της φρίκης του πολέμου θα μεταμόρφωνε τις κοινωνίες δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση".

Σε μια αφίσα με οικολογικό περιεχόμενο διαβάζω: "Η γη πεθαίνει, κάνε κάτι". Η εμπειρία της ζωής μας δείχνει πως αυτή η προτροπή είναι ανώφελη και ελάχιστα επιδραστική. Ο πλανήτης μας πεθαίνει και σε εμάς έλαχε να του δώσουμε την χαριστική βολή. Στις χαριστικές βολές είμαστε μ ά ν α...

3 σχόλια:

Τη 7:39 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

ετσι και χειρότερα!
Ο άνθρωπος δεν χαμπαριάζει, δεν χαμπαριάζει, δεν καταλαβαίνει.
Κρατάει ένα πριόνι και πριονίζει το κλαδί που κάθεται!

 
Τη 9:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

ange-ta, μετά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τα αυτιστικά παιδιά.
Σε χαιρετώ.

 
Τη 7:09 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ο πλανήτης δεν μας έχει ανάγκη, ούτε και μπορούμε να τον βλάψουμε (πολύ περισσότερο, δεν είμαστε ικανοί να του δώσουμε την χαριστική βολή). Η ανθρωπότητα μπορεί να βλάψει μόνο τον ίδιο της τον εαυτό και της αξίζει το τελειωτικό χτύπημα.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα