Παρασκευή, Απριλίου 24, 2009

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ(1)

Η Μικρασιατική καταστροφή έφερε τους πρόσφυγες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση της παρουσίας του εβραϊκού στοιχείου, οδήγησε σε ένα ξεθώριασμα των πολυπολιτισμικών στοιχείων της πόλης. Αυτή η απώλεια αναπληρώθηκε από την εισρροή των προσφύγων. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους έναν σπουδαίο πολιτισμό που ήταν εμφανής σε κάθε έκφραση της καθημερινής τους ζωής. Οι πρόσφυγες έφεραν από την Μικρά Ασία γεύσεις και μυρωδιές. Στον 6ο όροφο του Λευκού Πύργου οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν για γλυκά και φαγητά που έγιναν με το πέρασμα των χρόνων αγαπητά από τους ντόπιους κατοίκους.

Αριάνι, καζαν ντι πι, ντοντουρμάς, σαλέπι, χουνκιάρ μπεγιεντί, κουλούρια, τσουρέκια, γεμιστό μπουγιουρντί, είναι μερικές από τις ονομασίες που έχουν ενσωματωθεί στο λεξιλόγιό μας και εμπλουτίζουν το κεφάλαιο των γευστικών μας απολαύσεων.

Στα τραπεζάκια του 6ου ορόφου υπάρχουν επίπεδες οθόνες που δείχνουν την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, κανταϊφιού, χαλβά, αλλά και των φαγητών "Μελιτζάνα ιμάμ", "Μύδια σαγανάκι" και "Πράσα με δαμάσκηνα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα