Τρίτη, Απριλίου 21, 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΥΚΛΟΣΚΗΝΗ


Δεν υπάρχει πιο βλακώδης διαχωρισμός από αυτόν της θεωρίας με την πράξη. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσφορούν βλέποντας κάποιους άλλους να διαβάζουν και να αναπαράγουν θεωρητικούς προβληματισμούς. Οι θεωρητικές απόψεις για τους ανθρώπους της εμπειρίας είναι κάτι το αδιανόητο! Εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον αυτών που θεωρητικολογούν και τους καταλογίζουν άγνοια για τα πρακτικά ζητήματα της ζωής.

Ο περισσότερος κόσμος τείνει στην εμπειριοκρατία. Μπορεί, βέβαια, οι πρώτες δυνάμεις που αναπτύσσσονται στους ανθρώπους να είναι οι αισθήσεις. Αυτές, όμως, δεν είναι αποκομμένες αλλά συμβαδίζουν πάντα με την νόησή μας !Το θέμα της ενότητας θεωρίας και πράξης έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια (σε κάποιο άλλο ποστ θα ειπωθούν περισσότερα πράγματα).

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θέλουν να συνδέσουν το θεωρητικό κομμάτι του γνωστικού τους αντικειμένου με την πράξη και την θεατρική τέχνη. Από το 2002 έως το 2008 έχουν δημιουργήσει την "Ελεύθερη Κουκλοσκηνή" και έχουν παρουσιάσει έργα όπως, "Οι μουσικοί της Βρέμης" των αδελφών Γκριμ, "Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας" του Όσκαρ Ουάιλντ, "Για μια στέγη" του Γ. Όκλεϋ,"Ο γύρος του κόσμου σε 0γδόντα μέρες" του Ι.Βερν και ο "Έξυπνος παπουτσής".


Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πειραματίζονται με την χρήση της κούκλας, κατανοούν και αναγνωρίζουν την παιδαγωγική της αξία. Κατασκευάζουν οι ίδιοι τα σκηνικά και τα κοστούμια των παραστάσεων. Διαμορφώνουν, ανάλογα με το προσωπικό τους γούστο, το χώρο της σκηνής και γίνονται ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί , φωτογράφοι και βιντεολήπτες. Η κούκλα, το θεατρικό παιχνίδι, η εναλλαγή των ρόλων για την πραγματοποίηση μιας θεατρικής παράστασης, οι διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ομάδας είναι τα καλύτερα εφόδια για όλους αυτούς που θα ασκήσουν στο μέλλον το επάγγελμα του νηπιαγωγού. Να ευχηθώ μακροημέρευση και συνοχή στους ευμετάβλητους φοιτητικούς πυρήνες!



(O χώρος στο ισόγειο του περιπτέρου 1, της διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι κούκλες , τα σκηνικά, τα κουστούμια, οι αφίσες και το φωτογραφικό-ψηφιακό υλικό εκτέθηκαν για λογαριασμό της "Ελεύθερης Κουκλοσκηνής" στις "Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας " 2009)


2 σχόλια:

Τη 6:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Fegia είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα σημειώνεις φίλε μου. Ευκαιρία για μια επίσκεψη από την ΔΕΘ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ βεβαίως....

 
Τη 10:14 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Ευχαριστώ.Παράλειψή μου είναι ότι δεν ανέφερα πως οι Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας έχουν τελειώσει στις 12 Απριλίου.Βάζω καθυστερημένα κάποια θέματα αλλά, ειλικρινά, δεν προλαβαίνω!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα