Κυριακή, Απριλίου 19, 2009

ΒΑΣΙΑ ΠΕΛΕΓΡΑΤΗ*

(H έκθεση της Βάσιας Πελεγράτη στην γκαλερί Καλφαγιάν)


Τη στιγμή που γεννιέσαι δεν γνωρίζεις πως υπάρχει περίπτωση να μην ξεπεράσεις τα 42 χρόνια ζωής.Πιθανόν να μολυνθείς από τον ιο του έιτζ ή να πεθάνεις από ελονοσία. Η μοίρα σου το 'χε να γεννηθείς σε έναν τόπο στον οποίο κινδυνεύεις να πεθάνεις από υποσιτισμό ή άλλες ασθένειες που είναι θεραπεύσιμες στον «πολιτισμένο» κόσμο. Τρέφεσαι με χυλούς που τους βάζεις σε πράσινα πιάτα. Το κύριο προϊόν της διατροφής σου είναι το καλαμπόκι. Έχεις ασπαστεί την χριστιανική θρησκεία, αλλά κουβαλάς μέσα σου δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις των προγόνων σου. Οι θρησκευτικές προκαταλήψεις σε εμποδίζουν να κάνεις σωστή χρήση του προφυλακτικού κατά την σεξουαλική πράξη και έτσι διευκολύνεις την μετάδοση του θανατηφόρου ιού του έιτζ. Δεν έχεις ηλεκτρικό ρεύμα και δίκτυο ύδρευσης. Περπατάς ξυπόλητος κάτω από έναν λαμπερό ήλιο που αποκαλύπτει κάθε λεπτομέρεια του τόπου στον οποίο κατοικείς. Τα ρούχα που φοράς είναι σκισμένα και πολύχρωμα. Έχεις χίλια δυο προβλήματα και δυσκολίες αλλά δεν χάνεις το κέφι και το κουράγιο . Έχεις μια όμορφη αίσθηση του χρόνου. Δεν είσαι ποτέ βιαστικός. Πάντα βρίσκεις τον χρόνο να χορεύεις και να τραγουδάς. Φοράς καπέλα για να προστατεύεσαι από την δυνατή ηλιακή ακτινοβολία .Στεγνώνεις τα ρούχα σου πάνω στις στέγες των καλυβιών στις οποίες ζεις. Έχεις από πίσω σου θήκες που βάζεις τα μικρά παιδιά. Κάνεις δουλειές μαζί με αυτά.


Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και έχουν μπλε, σκούρες, πάνινες κούκλες με πράσινα μάτια και δόντια. Παίζουν με παλιές ρόδες αυτοκινήτων και με τα ζώα. Είναι κοντά σε μια «φύση κατάνθιστη». Δεν έχουν μάθει να πολεμούν, ούτε τα απασχολούν εμφύλιες συρράξεις. Ζούνε στη νοτιαανατολική Αφρική, στα σύνορα ανάμεσα στην Τανζανία, την Ζάμπια και την Μοζαμβίκη.Την χώρα τους την λένε Μαλάουι που σημαίνει «Η ζεστή καρδιά της Αφρικής».

Ταξιδέψαμε νοερά στο Μαλάουι χάρη στην φωτογράφο Βάσια Πελεγράτη. Οι εκπληκτικές της φωτογραφίες εκτέθηκαν στην γκαλερί Καλφαγιάν στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ θεσσαλονίκης.


*Η Βάσια Πελεγράτη γεννήθηκε στην Αθήνα ,το 1979.Διδάχτηκε φωτογραφία στο ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. Leica Academy, απ’ όπου αποφοίτησε το 2000.Έννοιες όπως η μετακίνηση, το ταξίδι, η ανωνυμία, πνευματικές και πολιτιστικές συναντήσεις φάνταζαν ανέκαθεν πολύ ελκυστικές.Το 2006, ως εθελόντρια σε διεθνή ΜΚΟ αποκτά στη Δανία θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε θέματα προσφοράς και ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.Λίγους μήνες αργότερα και για επτά μήνες ζει σε ένα απομονωμένο χωριό στο Μαλάουι της Αφρικής , δίπλα στους ανθρώπους της.Εκεί συλλαμβάνει με τον φακό της στιγμές από την καθημερινή ζωή ενός λαού που ένα χρόνο νωρίτερα δοκιμάστηκε σκληρά από την πείνα και τις αρρώστιες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα