Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

O κ. Τσάτσης διατηρεί επί 28 χρόνια γκαλερί. Κάνει περίπου οκτώ εκθέσεις το χρόνο. Κατά τη διάρκεια των 28 χρόνων λειτουργίας της γκαλερί παρουσίασε σημαντικούς καλλιτέχνες.Ο ίδιος είναι ζωγράφος.Έχει διαμορφώσει ένα αισθητικό κριτήριο με βάση το οποίο επιλέγει τους καλλιτέχνες που θα παρουσιάσει.Αυτόν τον καιρό εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί Tsatsis projects(Μητροπόλεως 12) οι Βασίλης Αβραμίδης και Στέλιος Αυγέρης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του Βασίλη Αβραμίδη είναι τα γάντια.Τα πλάσματα του Αβραμίδη είναι ετοιμοπόλεμα!Ταλαντεύονται ανάμεσα στην επίθεση και την άμυνα. Είναι πλάσματα της φαντασίας που κερδίζουν, χάνουν ή διατηρούν τη δύναμή τους. Η φαντασία φαίνεται να μην είναι λυτρωτική για τον Αβραμίδη. Ακόμα και εκεί τα όρια είναι πεπερασμένα. Ακόμα και εκεί υπάρχουν τα γηρατειά, η φθορά και ο θάνατος.
Ο Στέλιος Αυγέρης αποφοίτησε το 2001 με άριστα από την Α.Σ.Κ. του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει με τα έργα του σε πολλές και σημαντικές ομαδικές εκθέσεις. Για τον Αυγέρη όλα τα σύμβολα εξουσίας και οι αυθεντίες θα πρέπει να "διαβρώνονται" από την ειρωνική και λοξή ματιά του καλλιτέχνη (Για αυτήν την ματιά μιλάει με επιμονή και ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης). Στα σχέδια του Αυγέρη δεσπόζει η παρουσία του φαλλού. Ο φαλλός ως όργανο επιβολής εξουσίας διαπομπεύεται! Πρόσωπα- ιερά τέρατα της τέχνης- διασύρονται. Το ίδιο συμβαίνει με δημιουργήματα καταξιωμένα στη συνείδηση των φιλότεχνων. Για μένα αυτό δεν αποτελεί ιεροσυλία αλλά ένα χαριτωμένο παιχνίδι ανατροπής των κατεστημένων νοοτροπιών και στερεοτύπων. Εισάγοντας το στοιχείο της έκπληξης ο Αυγέρης δημιουργεί ρωγμές στα είδωλα αυτής της ζωής γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, τον ενοχλεί πολύ η επίδειξη υπεροχής.


Διάρκεια έκθεσης μέχρι 5 Μαΐου 2009

2 σχόλια:

Τη 6:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

όπως είπα και στον φίλο Αβ-ιρατο, δεν θα ήθελα να αναρτησω πίνακά του στο σπίτι μου.
Κατα τα άλλα, ευχαριστώ για την ενημέρωση.
Καλά που βλέπω και στο δίκτυ καμια έκθεση......

 
Τη 7:22 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Fegia είπε...

Ευχαρισ΄τω για την ενημέρωση.
Πήρα πρόσκληση (όπως πάντα) από τον κ. Τσάτση αλλά οι πληροφορίες σου ήσαν αναγκαίες.

Καλή εβδομάδα.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα