Κυριακή, Μαΐου 31, 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ*Για τον Γιώργο Ρωμανό το πάθος είναι ένα είδος εντιμότητας. Σέβεται τους πολλαπλούς και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης των ανθρώπων. Λέει όχι στον παγιωμένο λόγο που εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης. Ο ίδιος έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά και παρακολουθεί τις αντιδράσεις και τις παρατηρήσεις των αναγνωστών του. Χάρη σε αυτές τις επισημάνσεις βελτιώνεται και είναι υποχρεωμένος να τις λαμβάνει υπόψη του στο αμέσως επόμενο βιβλίο που γράφει. Την ιστορία θα πρέπει να την βλέπουμε με αιρετική ματιά. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να καταφύγουμε στην λογοτεχνία. Ο Γιώργος Ρωμανός μιλάει στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου με αφορμή το βιβλίο του «Καζαμπλάνκα καφέ». Το βιβλίο του “ είναι και δεν είναι αυτοβιογραφικό ”. Κυκλοφορεί χάρη στην εκδότρια Αναστασία Παπαδημητρίου και με εισήγηση της Ελένης Γκίκα. Το βιβλίο προλογίζουν η βιβλιοθηκονόμος Λένα Παπαθανασίου και ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου. Μια βασική διαπίστωση που έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι πως ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να διαβάζει βιβλία εύπεπτα που δεν προβληματίζουν. Δυστυχώς, ανάμεσα στο ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ και ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΧΝΑΩ, υπερισχύει το δεύτερο. Όποιος αναζητά περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορεί να επισκεφτεί το ιστολόγιο της Λέσχης Ανάγνωσης Άνω Τούμπας (http://lesxianagnosis.blogspot.com/2009_02_01_archive.html). Εκεί γίνεται μια διεξοδική και αναλυτική συζήτηση του βιβλίου με παρουσία και του ίδιου του συγγραφέα.
(Κάποτε η Κατερίνα Σχινά είχε πει πως για να υπάρχει συμβάν θα πρέπει να υπάρχει διακύβευμα. Η Λένα Παπαθανασίου και ο Τόλης Νικηφόρου δημιουργούν συμβάντα σε αυτήν την πόλη που σταδιακά χάνει την ικανότητα να μιλάει. Η Λέσχη Ανάγνωσης της Άνω Τούμπας προσκαλεί λογοτέχνες και ρισκάρει να μην απεμπολήσει το δικαίωμα στην Ομιλία).

*Ο Γιώργος Ρωμανός διαθέτει και το δικό του blog στη διεύθυνση: http://giorgosromanos.blogspot.com/

2 σχόλια:

Τη 6:31 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Lena. είπε...

Κύριε Ξενίδη,σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια.Θα ήταν χαρά μου να έρθετε σε κάποια συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης Ανω Τούμπας.Ακριβείς πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το ιστολόγιό μας lesxianagnosis.blogspot.com,ή στο τηλ.2310950370

 
Τη 10:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Γιώργος Ρωμανός είπε...

Το blog μου έχει αντικατασταθεί απο το http://romanosg.blogspot.com/

Ευχαριστώ θερμά,

Γιώργος Ρωμανός

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα