Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2009

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ(1)


(Μουσικο-θεατρικό δρώμενο από τα μέλη της κοινότητας που στοχεύουν στην άρση των αρνητικών προκαταλήψεων και στιγματίζουν την περιφρόνηση και τον χλευασμό των συνανθρώπων τους)

Για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών τα παγκάκια είναι θεμελιώδη σημεία αναφοράς στο χώρο. Εκεί μοιράζονται το υπαρξιακό βάρος ενός κοινού προβλήματος που απειλεί την ίδια τους τη ζωή και εκεί είναι ο τόπος συνάντησης με τον έξω "ευηπόληπτο" κόσμο! Τα μέλη που συμμετέχουν στο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, συνεπικουρούμενα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, την Σχολή Καλών Τεχνών και το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ, διοχετεύουν όλη τη δημιουργική τους δύναμη σε μια εικαστική παρέμβαση με "θέα τα παγκάκια". Αυτά μεταμορφώνονται αμέσως. Γεμίζουν με πολύχρωμα σχέδια, κείμενα και φωτογραφίες. Στις αισθήσεις των χρηστών τα παγκάκια μπορούν να προσφέρουν βελούδινη απαλότητα, αλλά μπορούν να κρύβουν καρφιά που πληγώνουν τις πλάτες των ανθρώπων. Για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών τα παγκάκια είναι κρεβάτια που υποδέχονται τις ορμές θανάτου. Ενίοτε, γίνονται τάφοι με διάσπαρτα λουλούδια. Εκεί ξεψυχάνε διάφανες ψυχές ανθρώπων που δεν κατάφεραν ποτέ να απεξαρτηθούν απ' τα ναρκωτικά. Όταν τα χέρια της αλληλεγγύης έχουν κοπεί, τα παγκάκια γίνονται στηρίγματα για τους απελπισμένους! Στα παγκάκια στεγάζονται οι ελπίδες, οι φόβοι, οι προσδοκίες και οι διαψεύσεις. Εκεί μειώνονται οι προσωπικές αποστάσεις ανάμεσα στους χρήστες και στους "φυσιολογικούς" ανθρώπους. Άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες πλησιάζουν κοντά και θυμίζουν τους σκαντζόχοιρους του Σοπενάουερ που όσο περισσότερο συσπειρώνονται τόσο περισσότερο πληγώνονται απ' τα αγκάθια τους! Όλα τα υπάρχοντα της ζωής μπορούν να στριμωχτούν σε μια βαλίτσα πάνω σε ένα παγκάκι. Αυτή η βαλίτσα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει!

Το ημερολόγιο δείχνει 26 Ιουνίου 2009. Λίγα μέτρα μακρύτερα από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου ένα ζευγάρι νεαρών παιδιών ρουφάει τη σκόνη. Μ΄αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα