Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2009

HEDI KADDOUR

Ο Μιχάλης Μοδινός και ο Πέτρος Μαρτινίδης προλογίζουν το βιβλίο του Hedi Kaddour, ”Βάλτενμπεργκ». Ο Μοδινός κατατάσσει το βιβλίο στα ιστορικά μυθιστορήματα. Οι μεγάλες παράγραφοι και οι εκτεταμένοι διάλογοι μαρτυρούν πολλή δουλειά εκ μέρους του συγγραφέα. Για τον Μοδινό το βιβλίο είναι κάτι που λείπει από τα ελληνικά γράμματα. Ο Μαρτινίδης προτείνει για το βιβλίο να υιοθετήσουμε τον τρόπο ανάγνωσης των ρομαντικών περιπατητών. Αυτοί επιλέγουν τυχαίες σελίδες και διαβάζουν αποσπάσματα. Η ποιητική γλώσσα κάνει το βιβλίο συναρπαστικό. Ο Πέτρος Μαρτινίδης προσλαμβάνει τα κείμενα του βιβλίου ως μικρές μουσικές. Παράλληλα, μπορεί να κρατά στο περιθώριο σημειώσεις. Η "σύντομη και άγρια ιστορία του 20ου αιώνα" παρουσιάζεται με τρόπο συναρπαστικό από τον Γαλλοτυνήσιο συγγραφέα που αγαπάει τα πολυσέλιδα μυθιστορήματα. Ο Ιούλιος Βερν, ο Δουμάς, ο Τόμας Μαν είναι λογοτεχνικά πρότυπα για αυτόν. Αγαπάει, επίσης, την ποίηση.Έχει εκδώσει πέντε τόμους ποίησης. Είναι καθηγητής της Γαλλικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας. Κάθε αμφιλεγόμενο πράγμα, λέει, κουβαλάει μέσα του πολύτιμες αντιφάσεις που αποτελούν την πρώτη ύλη για τα ρεπορτάζ ή τα μυθιστορήματα. Ο συγγραφέας είναι καταδικασμένος να ζει σε έναν ρυθμό μέχρι την ολοκλήρωση του βιβλίου που γράφει. Αρνείται πως το "Βάλτενμπεργκ" είναι μια τοιχογραφία του 20ου αιώνα. Δεν βλέπει με τρόπο εξονυχιστικό τον αιώνα, απλά «κάνει ένα διάπλου» σ’αυτόν. Ο Hedi Kaddour αναζητά γεγονότα συμπτωματικά και μοναδικά. Σαν κάποιος φωτογράφος τριγυρνά και καταγράφει μικρές ασήμαντες ιστορίες που, όμως, μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για μεγαλύτερες αφηγήσεις. Ένα τέτοιο περιστατικό της καθημερινότητας μας αφηγείται ο συγγραφέας, καθώς περπατά στο Παρίσι. Σε ένα πολυκατάστημα παρακολουθεί το διάλογο ανάμεσα σε δύο κομψά ντυμένες γυναίκες. Η μία είναι προϊσταμένη και η άλλη εργαζόμενη. Μία από τις κυρίες ανάβει το τσιγάρο της από το προηγούμενο τσιγάρο που δεν προλαβαίνει να σβήσει. Η άλλη γυναίκα τη συμβουλεύει να σταματήσει το τσιγάρο γιατί το κάπνισμα σκοτώνει. Ο τόνος και το ύφος της είναι στοργικό. Η καπνίστρια της απαντάει ακαριαία: "Δεν φοβάμαι να πεθάνω, φοβάμαι μην με απολύσουν".

Ο συγγραφέας γίνεται συνειδητά μάρτυρας πολλών τέτοιων περιστατικών και ψάχνει τις αναλογίες τους στην μυθιστορηματική του γραφή.Η Λογοτεχνία πολεμάει την αμνησία.Η Αγορά δεν έχει ανάγκη την μνήμη και αυτό γιατί χρειάζεται καταναλωτές που θα αγοράζουν διαρκώς καινούρια προϊόντα.Το μυθιστόρημα δεν υπάρχει για να πολλαπλασιάζει τις αφηρημένες λέξεις αλλά για να κατασκευάζει σκηνές.Σαν λογοτεχνικό είδος δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.Στα 14 του χρόνια κατάλαβε ο συγγραφέας πως υπάρχει ένα επάγγελμα με το οποίο θα μιλάει για βιβλία και θα αμείβεται. Η ιστορία " δεν έχει λογική, αν είχε, δεν θα είχαμε γεγονότα". Το βιβλίο "Βάλτενμπεργκ" πρέπει να το δούμε σαν "μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο Μαγικό Βουνό και τους Τρεις Σωματοφύλακες" (συνέντευξη στην Εύη Καρκίτη-Κυριακ.Αγγελιοφόρος).

Αυτά!


1 σχόλια:

Τη 11:25 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ATHENA είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ, ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΕΥΓΝΟΜΩΝΩ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΨΕΙ ΤΙΣ 19 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΤΣΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα