Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2009

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (2)

Το σύνθημα και η ουσία του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι η ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο -κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε πάνω στο τι καπνό φουμάρει αυτό το περίφημο κοινωνικό σύνολο- όλων αυτών που έχουν περάσει επιτυχώς τα στάδια θεραπείας των εξαρτημένων χρηστών.

Η Θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ λειτουργεί από το 1983 και έχει έδρα του την Σίνδο Θεσσαλονίκης. Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι δωρεάν.Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ αποτελείται από θεραπευτικές μονάδες που αντιστοιχούν στα στάδια θεραπείας των εξαρτημένων χρηστών.
Ο πρώτος χώρος επαφής για έναν εξαρτημένο χρήστη είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης .Για να ενταχθεί κάποιος στο θεραπευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να παραπεμφθεί από το Συμβουλευτικό Κέντρο. Διαβάζω στο ενημερωτικό έντυπο πως το θεραπευτικό πλαίσιο της κοινότητας είναι "στεγνό" δηλαδή χωρίς υποκατάστατα και φάρμακα και βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των μελών της.Τα άτομα μέσα στην κοινότητα αναλαμβάνουν την ευθύνη της απόφασής τους να απεξαρτηθούν. Επίσης, η θεραπεία είναι μια προσπάθεια που αναλαμβάνουν από κοινού άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εξάρτησης.
Τα μέλη της κοινότητας μπορούν να δέχονται επισκέψεις αλλά και μπορούν να βγαίνουν για μερικές ώρες της ημέρας ή για ολόκληρα Σαββατοκύριακα. Μεγάλο βάρος δίνεται στις θεραπευτικές διαδικασίες που συντονίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους τα μέλη της κοινότητας απασχολούνται σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και οι παραγωγικές μονάδες με το εργαστήριο κεραμικής, το ξυλουργείο και το αγρόκτημα προσφέρουν τη δυνατότητα στα μέλη να εκφράζονται δημιουργικά.Ολοκληρώνοντας την παραμονή τους στην κοινότητα τα μέλη εντάσσονται στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης.Τα μέλη θα πρέπει σταδιακά να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο. Για να γίνει αυτό χρειάζονται δουλειά, αμοιβή και δικιά τους μόνιμη στέγη. Για όσους δεν έχουν οικογένεια η κοινότητα μεριμνά για την παραμονή τους σε ξενώνα της πόλης μέχρι να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.Το κέντρο κοινωνικής επανένταξης αποτελεί το τελευταίο στάδιο θεραπείας.


Παράλληλα με την θεραπευτική κοινότητα και το κέντρο κοινωνικής επανένταξης λειτουργεί το κέντρο οικογενειακής υποστήριξης ( το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στον χρήστη αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον) και το τμήμα έρευνας που συλλέγει, επεξεργάζεται τα δεδομένα που αφορούν στο προφίλ των χρηστών οι οποίοι απευθύνονται στο πρόγραμμα και παρακολουθεί την θεραπευτική τους πορεία.


Κάνετε λάθος αν νομίζετε πως εξαρτημένοι χρήστες υπάρχουν μόνο στην κοινότητα Ιθάκη. Μόλις τώρα, ως χρήστης του διαδικτύου, έχω αναρτήσει το συγκεκριμένο post!
Καλή δύναμη σε όσους παλεύουν!

1 σχόλια:

Τη 2:49 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous ad noctum είπε...

Να "επανενταχθούν", αλλά πού;
Στη ζούγκλα του αδυσώπητου (και θεσμοθετημένου) κανιβαλισμού;

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα