Σάββατο, Αυγούστου 08, 2009

ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ

-1-
Στην Αρχαιότητα μια επιδημία χολέρας θεωρούταν από το σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης ως τιμωρία για κάτι κακό που είχαν διαπράξει κάποιοι από τους κατοίκους αυτής της πόλης. Οι ενοχές οδηγούσαν τους πολίτες σε ανθρωποθυσίες προκειμένου να εξευμενίσουν θεούς και δαίμονες. Μ' αυτόν τον τρόπο πίστευαν πως θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

-2-

Σε μια επιδημία... θλίψης οι άνθρωποι αναζητούν για τις παρέες τους αυτόν που θα αναλάβει το ρόλο του γελωτοποιού. Απαραίτητο προσόν αυτού του γελωτοποιού είναι να παρουσιάζεται μονίμως χαρούμενος και γελαστός. Η υπουργός Θετικής Ενέργειας, Βίκυ Καγιά, θα μπορούσε να μας τον παρουσιάσει ως κάποιον που έχει περίσσευμα θετικής ενέργειας! Σ' αυτόν ποντάρουν όλοι. Ο γελωτοποιός με την αστείρευτη ενέργεια κάνει όλη την παρέα να γελάει. Ανεβάζει κατακόρυφα το κέφι σε οριζοντιωμένους και κοιμισμένους ανθρώπους. Αυτοί δικαιούνται να έχουν τις μαύρες τους, αλλά ο γελωτοποιός είναι ο άγρυπνος φρουρός του κεφιού τους, είναι αυτός που θυσιάζεται!

-3-

Δύσμορφοι, αποκρουστικοί και παράξενοι άνθρωποι ήταν αυτοί που ο κόσμος της Αρχαιότητας διάλεγε για τις ανθρωποθυσίες. Νάνοι, παραμορφωμένες υπάρξεις, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη ήταν οι "τυχεροί" της υπόθεσης. Διαβάζω στο "Λεξικό των Συμβόλων" (Juan-Eduardo Cirlot, εκδ.Κονιδάρης, μετάφραση Ρήγας Καππάτος) πως αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους "αφού τους τάιζαν, τους έδιναν εφτά χτυπήματα στα γεννητικά όργανα με ένα κούτσουρο και μετά τους έκαιγαν σε μια πυρά πετώντας, τέλος, τα υπολείμματα των λειψάνων τους στη θάλασσα".

-4-


Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα μπορούσαμε να δούμε με θλίψη πάμπολλες περιπτώσεις ανθρώπων που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν με αισχρό τρόπο και εξευτελίστηκαν στο όνομα δογμάτων, προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών.

-5-

Σύμφωνα, πάλι, με το Λεξικό των Συμβόλων "ο γελωτοποιός είναι το αντίστροφο του βασιλιά, γι' αυτό και ταυτίζεται με το θυσιαστήριο θύμα ορισμένων ιεροτελεστιών κατά την μεταβατική περίοδο μεταξύ προϊστορίας και ιστορίας"

-6-

Για την επιδημία γρίπης ποιον γελωτοποιό λέτε να θυσιάσουμε;

1 σχόλια:

Τη 12:43 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Yστερα απο κουβεντα με γιατρους στο Αλγερι, τοτε που ειχα παει για διακοπες, κατεληξα στο εξης :
1) H πρωτη επικινδυνη ομαδα ειναι αυτοι που εχουν συνευρεσεις με διαφορετικους συντροφους το ιδιο χρονικο διαστημα (ασχετα με το αν καποιος ειναι απολυτα υγιης ή οχι).
2) Η δευτερη ομαδα υγειων ατομων που αν ασθενησουν, ενδεχομενως να εχουν δυσκολη αναρρωση ειναι οι καπνιστες.

Αλλα οι γιατροι ειναι πολυ ψυχραιμοι, ασχετα με ο,τι παρουσιαζεται προς τα εξω.

Φωτης ο ναυτικος

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα