Τετάρτη, Αυγούστου 19, 2009

ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Ο λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου υπήρξε καθηγητής φιλόλογος στο επάγγελμα. Αυτή η δουλειά του εξασφάλιζε χρήματα για τον βιοπορισμό του αλλά και ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με την μεγάλη του αγάπη, την λογοτεχνία. Παθιασμένος μελετητής της υπαρξιακής ταυτότητας του ανθρώπου έλεγε πως «ευγνωμονώ τον θεό για το δημοσιοϋπαλληλίκι». Ο Γιώργος Ιωάννου υπήρξε ένας άνθρωπος που εκτίμησε το δώρο του ελεύθερου χρόνου και μας το επέστρεψε ως αντίδωρο, μέσω των λογοτεχνικών του έργων.


Ο ελεύθερος χρόνος των δημιουργικών ανθρώπων δεν βιώνεται ποτέ ως χρόνος διακοπών. Για κάθε άνθρωπο που συγκροτεί το δικό του δημιουργικό παρόν δεν νοούνται διακοπές. Οι ονειροπολήσεις, προϋπόθεση κάθε δημιουργικής πράξης, τελούνται, κυρίως, εντός του ελεύθερου χρόνου και διευκολύνουν με ουσιαστικό τρόπο το σάρωμα όλων των προγενέστερων εμπειριών και βιωμάτων, που αποκαθίστανται μέσα μας και μας εξασφαλίζουν την ενότητα της υποκειμενικής μας ιστορίας. Όλες οι μεγάλες αφηγήσεις αρχίζουν κάπως έτσι! Είμαι σίγουρος πως ο λάτρης της μεγάλης αφήγησης, Πάνος Θεοδωρίδης, θα γελάει με κατανόηση σε όλους αυτούς που θα του εύχονται «καλές διακοπές».Υ.Γ. Όταν έγραψα αυτό το post είχα κατά νου μου τον λογοτέχνη Πάνο Θεοδωρίδη.Το έγραψα μία μέρα προτού δω δημοσιευμένο στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος” το άρθρο του Θεοδωρίδη με τίτλο ”Εντυπώσεις από μία προετοιμασία” (17/8/2009). Εκεί διαβάζουμε: “[...]Με λίγα λόγια με τρομοκρατούν οι διακοπές.Το μόνο που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να χαζεύω καμιά θάλασσα διηγούμενος υπερβολικές αλλά αληθινές ιστορίες για γεγονότα της ζωής[...] Η παρέα είναι έξοχη, τα τοπία ασύλληπτα, αλλά ο εαυτός μου τελεσιδίκως ανίκανος να προχωρήσει σε πραγματικές διακοπές[...] Έχουμε εκμάθει σαν τα σκυλιά του Παβλόφ να εργαζόμαστε ψυχαγωγούμενοι και να διασκεδάζουμε δουλεύοντας[...]”.
Για τους λογοτέχνες της μεγάλης αφήγησης οι διακοπές ακούγονται σαν ένα μεγάλο αστείο.Γίνεται να διακόψεις αυτό που δεν διακόπτεται;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα