Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2009

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Ένα από τα βασικά καθήκοντα του διευθυντή ενός νηπιαγωγείου είναι ο σωστός καταμερισμός του μαθητικού δυναμικού. Κατά καιρούς συμβαίνουν πολλά ευτράπελα πάνω σ’ αυτό το θέμα.Συνάδελφοι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου εκμεταλλεύονται την θέση εξουσίας και κάνουν διαχωρισμούς νηπίων που κρίνονται παιδαγωγικά απαράδεκτοι.Για παράδειγμα κρατούν για το τμήμα τους παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που φημολογούνται πως είναι καλές- εδώ λειτουργεί στην εντέλεια το δίκτυο πληροφοριών. Τέτοια παιδιά, είναι σίγουρο, δεν θα προκαλούν πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι προϊστάμενοι και των δύο φύλων, αυτοί που επιλέγουν τα καλύτερα παιδιά, δείχνουν ξεκάθαρα πως ενδιαφέρονται αποκλειστικώς για την σωστή λειτουργία της δικής τους τάξης. Επίσης, διαπιστώνονται και περιπτώσεις νηπιαγωγών που διαμαρτύρονται είτε γιατί οι διευθυντές τους έχουν “πασσάρει” (αυτή είναι η ακριβής λέξη) παιδιά με ειδικές ικανότητες, είτε γιατί το τμήμα τους απαρτίζεται μόνο από προνήπια. Ακόμα, μπορούν να υπάρξουν και ενστάσεις για την σύνθεση της ομάδας σε μια τάξη. Ειδικότερα, μπορεί να υπάρχει αριθμητική υπεροχή των αγοριών έναντι των κοριτσιών-δεν μιλάω για αριθμητική υπεροχή των κοριτσιών επειδή τα αγόρια παραδοσιακά είναι πιο ζωηρά και επιθετικά και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα μέσα σε μια τάξη.

Ο προϊστάμενος, λοιπόν, έχει την κύρια ευθύνη για το σωστό μοίρασμα των νηπίων και προνηπίων στο νηπιαγωγείο. Άστοχες ενέργειες που αποσκοπούν στο προσωπικό του όφελος πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του , εγείρουν ζητήματα ηθικής τάξης, και προκαλούν τριβές και εντάσεις στον σύλλογο διδασκόντων με το “καλημέρα” της καινούριας σχολικής χρονιάς!

2 σχόλια:

Τη 4:58 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Άρτεμις είπε...

Να φανταστώ ότι έχεις τέτοιου είδους πρόβλημα φέτος? Η αλήθεια είναι πως μεχρι κι εγώ που δεν έχω δουλέψει ακόμη, έχω συναντήσει τέτοιες συμπεριφορές σε νηπιαγωγεία, στην πρακτική μου!!

 
Τη 9:35 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Άρτεμις,νιώθω από το λίγο που σε γνωρίζω πως θα ανήκεις στις "πολύτιμες μονάδες" στο χώρο του νηπιαγωγείου.Σου εύχομαι να πετύχεις το στόχο σου και να δουλέψεις όσο γίνεται πιο γρήγορα ως νηπιαγωγός...δεν μου έχει συμβεί φέτος αλλά μερικές φορές στα 10 χρόνια μπορεί να γίνει.Θα ήθελα πολύ να έχω πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των νηπιαγωγείων εκεί που βρίσκεσαι.Ελπίζω να προσαρμόστηκες και να μην συνάντησες κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.Καλημέρα.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα