Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2009

ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ

Υπάρχει μια κατηγορία γονέων που ζει μέσα σε σκληρές και ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας. Αυτό είναι άσχημο γιατί θελημένα ή αθέλητα μεταφέρουν αυτό το δυσάρεστο κλίμα στο χώρο του σχολείου. Εντάσεις, άλυτες συγκρούσεις και καταπίεση βρίσκουν διέξοδο στο σχολικό περιβάλλον και απειλούν το παιδαγωγικό κλίμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκπαιδευτικοί γίνονται αποδέκτες μιας ανεξήγητης λεκτικής επίθεσης από γονείς-εισαγγελείς που θέλουν να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις πάνω σε προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτοί οι γονείς εκμεταλλεύονται την ανεκτικότητα των συναδέλφων και εμφανίζονται σαν κάποιοι που με ευκολία μπορούν να δικάζουν και να καταδικάζουν τις επιλογές και τον τρόπο εργασίας ενός εκπαιδευτικού. Με πρόσχημα το ενδιαφέρον για την πρόοδο των παιδιών τους επεμβαίνουν στο διδακτικό έργο των συναδέλφων και φτάνουν ακόμα και στο σημείο να αμφισβητήσουν την επιστημονική τους επάρκεια.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί και η πολεμική κάποιων από τους γονείς που μιλάνε διαρκώς για το ωράριο εργασίας (Tο τρίμηνο διακοπών ενός εκπαιδευτικού αποτελεί μείζον θέμα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν χάνουν ευκαιρία να μας κατακεραυνώνουν για αυτό). Ακόμη, στην προσπάθεια να μας επιβληθούν ισχυρίζονται πως αυτοί είναι που μας πληρώνουν και άρα οι συμπεριφορές τους νομιμοποιούνται κάτω από το περίφημο « δίκιο του πελάτη».

Διάβαζα πριν καιρό πως η φοροδιαφυγή στην χώρα μας αφορά ένα ποσό κοντά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ( το παρόν κείμενο γράφτηκε λίγο παλιότερα και είναι σίγουρο πως αυτό το ποσό έχει αυξηθεί). Αυτά τα ευρώ αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ. Με αυτό το ποσό της φοροδιαφυγής κανένας πολίτης της χώρας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως αποτελεί τον χρηματοδότη της Παιδείας. Αυτό θα το υπερασπιζόμουν ακόμη και αν στην φοροδιαφυγή συμπεριλαμβάνονται και συνάδελφοι που κάνουν ατομικά φροντιστήρια σε παιδιά. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί μοιάζουν με τους γιατρούς που διατηρούν θέση σε Δημόσια Νοσοκομεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν και το ιδιωτικό τους Ιατρείο. Φυσικά, δεν μπορείς σε κανέναν να αποτρέψεις να απασχολείται κατ' αυτόν τον τρόπο, αλλά και από την άλλη, όλοι όσοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τους ισχύοντες νόμους και δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Σχολείου. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν γονείς που κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς πως επίτηδες δεν εργάζονται σωστά για να έχουν εξασφαλισμένη πελατεία εκτός του σχολείου.

Το κράτος για να εμποδίσει τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να καταβάλλει αξιοπρεπείς μισθούς στους εκπαιδευτικούς. Αλλά ποιος εγγυάται πως η αύξηση των μισθών θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση και οριστική εξάλειψη των φροντιστηρίων που κάνουν οι εκπαιδευτικοί; Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά πως ένας συνάδελφος θα αρκείται σε έναν ικανοποιητικό μισθό και δεν θα έχει βλέψεις για κάτι παραπάνω; Τελικά, πόση και ποια είναι η ευθύνη του εκπαιδευτικού που μετατρέπει την εργασία του σε προϊόν; Και δεν είναι μόνο τα φροντιστήρια αλλά και οι υπόλοιπες εργασίες με τις οποίες καταπιάνονται δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί για να τα βγάλουν πέρα. Εργάζονται σε χωράφια, σε οικοδομές, γίνονται σερβιτόροι για να συμπληρώνουν τα εισοδήματα τους και αναρωτιέμαι πώς αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν το κουράγιο και απασχολούνται και στον χώρο του σχολείου; Πόσο προετοιμασμένοι νιώθουν για την παράδοση των μαθημάτων τους; Το θέμα είναι σοβαρό και εμείς από τη μεριά μας πρέπει να αντιληφθούμε πως το Σχολείο δεν είναι πάρεργο. Απαιτεί αποκλειστική απασχόληση και ολοκληρωτική αφοσίωση.


Υ.Γ Ο πολιτικός κόσμος έχει φτάσει στα όρια του και μοιάζει να έχει πει την τελευταία του λέξη. Από την άλλη, οι πολίτες αυτής της χώρας που προσέρχονται στις κάλπες μοιάζουν με την Ηχώ της μυθολογίας. Η Ηχώ ήταν μια νεράιδα που φλυαρούσε. Για την φλυαρία της αυτή είχε τιμωρηθεί να επαναλαμβάνει την τελευταία λέξη των άλλων. Ορατή συνέπεια αυτής της τιμωρίας ήταν η καταδίκη της σε ισόβια ασυνεννοησία! Στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα χορτάσουμε από συνεννόηση…

2 σχόλια:

Τη 4:49 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ, Ο ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ: ΕΜΑΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. (ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΘΩΣ ΔΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ. ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...

 
Τη 11:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Aνώνυμε, έτσι ακριβώς.Η συζήτηση για τέτοια θέματα θα πρέπει να ξεκινήσει σιγά σιγά!Σε χαιρετώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα