Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

ENOIKIAΣΤΗΡΙΟ

Είδα την προηγούμενη εβδομάδα ένα ολιγόλεπτο απόσπασμα ελληνικής ταινίας με ηθοποιούς που δεν γνώριζα. Η ταινία προβαλλόταν στην ΕΤ3 και ο χρόνος παραγωγής της πρέπει να ήταν κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ένα ζευγάρι βρίσκει σε εφημερίδα μια αγγελία για την ενοικίαση ενός σπιτιού.Το ζευγάρι είναι ενθουσιασμένο που βρίσκει ένα σπίτι που να καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Χωρίς να χάνουν χρόνο, ο άντρας και η γυναίκα επισκέπτονται το σπίτι για να το δουν από κοντά και να το νοικιάσουν. Στον τοίχο της αυλής είναι κολλημένο το χαρτί που γράφει "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ" (πανομοιότυπο με ενοικιαστήριο της σημερινής εποχής). Στην αυλόπορτα τούς υποδέχεται μια μοχθηρή γιαγιά που το πρώτο πράγμα που τους θέτει ως όρο είναι να μην έχουν παιδιά.Το ανύπαντρο ζευγάρι μπροστά στον ενθουσιασμό του δεν φαίνεται να δίνει και μεγάλη σημασία σε αυτά που ακούει. Η γιαγιά επιμένει.Τους επαναλαμβάνει πως αν σκοπεύουν να παντρευτούν και να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να ξεχάσουν το σπίτι.Το ζευγάρι λαχταρά να βρει την δική του στέγη. Μάλιστα φτάνει να πει με μια φωνή πως "αν μας αρέσει το σπίτι δεν θα κάνουμε παιδιά".

Κάποιοι από τους ηθοποιούς της ταινίας θα έχουν πεθάνει και άλλοι θα έχουν γεράσει.Τα γκρεμούλια και οι παράγκες σίγουρα θα έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονες πολυκατοικίες και δρόμους. Ο χρόνος αλλάζει την όψη όλων των πραγμάτων εκτός από το ενοικιαστήριο, εκείνη την λωρίδα χαρτιού με την κόκκινη συγκεκριμένη γραμματοσειρά. Είναι σαν το ενοικιαστήριο να πιστοποιεί πως είμαστε ενοικιαστές αυτής της ζωής που χρειαζόμαστε ένα σταθερό σύμβολο για να το θυμόμαστε αυτό, ακόμη και αν νομίζουμε πως αναπαράγοντας μια πιο βελτιωμένη έκδοση του εαυτού μας κερδίζουμε την αιωνιότητα.

Κάτι "παίζεται" στον ψυχισμό των ανθρώπων όλων των εποχών και έχει σχέση με την Ιδιοκτησία, τα παιδιά και την κληρονομική μεταβίβαση της περιουσίας.

5 σχόλια:

Τη 7:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger marilia είπε...

Μ' αρέσεις! Τι προκύπτει από τις παλιές ελληνικές ταινίες, ε;!

Προημερών που μπήκαμε στο βιβλίο της Γλώσσας της Α' τάξης, είχε ένα ενοικιαστήριο σε μια εικόνα. Ρώτησα τα παιδιά τι φαντάζονταν ότι θα λέει και ένας μπόμπιρας μου είπε: Καουμπόι! Φοβερή η γραμματοσειρά;;!! ;Ρ

 
Τη 10:16 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger dianathenes είπε...

Φαντάζεσαι να ήταν "πωλείται"

 
Τη 2:01 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

dianathenes: ΠΩΛΕΙΤΑΙ.Μένει να καθορίσουμε την τιμή: ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ...έλειψες καιρό.Στην πραγματικότητα ποτέ δεν φεύγουμε από εκεί που έχουμε αποφασίσει να υπάρχουμε.Καλησπέρα.

marilia:Σου το λέω πάντα: ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ!!!Καλησπέρα

 
Τη 4:09 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ταξιδιώτης είπε...

Το κείμενό σου μού θύμισε μια φράση που ο βαριά άρρωστος πατέρας ενός φίλου μου, ιατρός στο επάγγελμα, είπε στον φίλο μου αυτό, ο οποίος επίσης είναι ιατρός και μάλιστα της ίδιας ειδικότητας με τον πατέρα του. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου λοιπόν, όπου νοσηλεύεται, ο πατέρας είπε στον υιό: "εσύ θα γίνει καλύτερος (ιατρός) από εμένα". Αν και δεν της φαίνεται, νομίζω ότι η φράση κρύβει πολύ εγωισμό (αλλά και φόβο για το Τέλος).

 
Τη 11:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Ταξιδιώτη: Όταν οι άνθρωποι φτάνουν σε οριακές καταστάσεις οχυρώνονται πίσω από τον εγωισμό τους.Είναι το τελευταίο που τους απομένει.Συμφωνώ με αυτά που λες.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα