Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ(1)(Από την χθεσινή παρουσίαση του λευκώματος στον Ιανό για τα "Επαγγέλματα που άντεξαν στον χρόνο".Το λεύκωμα εμπεριέχει φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη)

Για να συνομιλήσεις με τον λογοτέχνη Πάνο Θεοδωρίδη θα πρέπει απαραιτήτως να έχεις εμβολιαστεί-μέρες που είναι- με μια ισχυρή δόση αυτοσαρκασμού. Από τις πρώτες παρενέργειες ενός τέτοιου εμβολιασμού είναι τα δέκατα μιας πυρετώδους αναζήτησης της αλήθειας που μονίμως διαφεύγει! Ο αυτοσαρκασμός, όλοι το γνωρίζουμε πια, αποτελεί στοιχείο μιας προσωπικότητας που διαθέτει μεγάλη αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και γνώση των ορίων του εαυτού της. Θυμάμαι τον Πάνο Θεοδωρίδη κατά την περίοδο που η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα να μοιράζει σε ανυποψίαστους συμπολίτες καταγγελτικό κείμενο εναντίον του εαυτού του! Ο Πάνος Θεοδωρίδης είναι ο "Πάνος και ο Κάτος" που γράφει για την τοπιογραφία των βιωμάτων της πόλης μας. Μανιώδης της Γραφής λέει πως γράφει δέκα ώρες την ημέρα. Από αυτές τις δέκα ώρες τις εφτά τις αφιερώνει στον εαυτό του, τις υπόλοιπες δύο στην Λογοτεχνία και την τελευταία εναπομείνουσα στο blog του.Το εξαίρετο blog μοιάζει να έχει κάνει τον κύκλο του, αλλά ο Πάνος Θεοδωρίδης εδώ και περίπου 50 χρόνια ξέρει να φτιάχνει ομόκεντρους κύκλους που διατηρούν συμπαγή και αναλλοίωτο τον πυρήνα της λογοτεχνικής του ιδιοσυγκρασίας! Η γραφή για τον αξιαγάπητο και εγκάρδιο "Πετεφρή" είναι μια δημιουργική χειρωναξία μέσα από την οποία πασχίζει να βάλει "ολίγον σουρεαλισμό" στον λυπηρό βίο της θνητής ανθρώπινης φύσης. Για το λογοτεχνικό του έργο άλλοι είναι πιο κατάλληλοι να μιλήσουν. Εγώ απλά αναφέρω ότι τον διαβάζω κάθε μέρα στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", έχοντας πάντα κατά νου ένα άκρως συγκινητικό σημείωμα του:

Φεύγω.Φεύγω προς την αγκαλιά της Ντεζιρέ και προς τα ίχνη της Δυναμό, φεύγω από την Θεσσαλονίκη. Πολλά χρόνια έχουν να με πάρουν τηλέφωνο (με εξαίρεση τρείς παρούσες ψυχές) γιά να με ρωτήσουν απλώς τι κάνω,τι γράφω,πότε θα τα πιούμε. Με θεωρούν ένα όν μεταξύ κινητής εγκυκλοπαίδειας και εμπόρου λόγων.Τριανταέξη χρόνια στη Θεσσαλονίκη,τα εικοσιοχτώ πραγματικά, είναι πάρα πολλά γιά έναν επαρχιώτη. Επιστρέφω στην επαρχία, δηλαδή στην Αθήνα, πρωτεύουσα πασών των επαρχιών,να χαθώ στο αττικό πλήθος. Εκτός από πεντέξη μπαγιάτηδες ή περίπου, δεν έχω παράπονο από κανέναν. Μόνος μου τα έκανα ρημαδιό. Μονάχος μου τα μπάλωσα. Φεύγω όπως ακριβώς ήρθα: με δανεικά.Φεύγω γιά να γελάσω, να γράψω, να πιώ, να κάνω παρέες,να ζωγραφίσω,να παίξω μουσική, να δώ θέατρο, να αναζητήσω την αγκαλιά της Ντεζιρέ, οπως κάθε δεκαοχτάχρονος. Βγάλτε τα πέρα με τον Κ., με τον Ρ, με τον Σ, με τον Θ, με τον Α. Εγώ δεν τα κατάφερα. Με έπνιξε το φαρμάκι τους. Αδίο σας.

Αυτό το σημείωμα ο Πάνος Θεοδωρίδης το είχε γράψει σε μια "αδέσποτη σελίδα" που γράφτηκε στις 12.11.2001, τη μέρα που αποφάσιζε την μετακόμιση του από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το επισημαίνω αυτό γιατί στην χθεσινή παρουσίαση του Λευκώματος "Επαγγέλματα που άντεξαν στον χρόνο", ο Πάνος Θεοδωρίδης, μετά από απουσία τόσων χρόνων, επιστρέφει στο "καράκεντρο της Θεσσαλονίκης". Χαίρε Πάνο Θεοδωρίδη και καλώς να ορίσεις ξανά στην πόλη μας!

3 σχόλια:

Τη 10:05 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ego pantos protimw ta patatakia tsakiris me rigani kai ladi

 
Τη 10:06 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ego pantws protimw ta patatakia tsakiris me rigani kai ladi

 
Τη 7:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Ο/Η Ανώνυμος: καλή σας όρεξη!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα