Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2010

ΛΑΒΕΤΕ, ΦΑΓΕΤΕ!

Αυτό που τρώμε και καταναλώνουμε είναι αυτό που μας τρώει και μας καταναλώνει. Αυτός είναι ένας βασικός νόμος που ισχύει σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Θα ‘θελα να φανταστείτε τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε ένας σεισμός σε ευημερούσες κοινωνίες δυτικού τύπου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν απίθανο να συμβούν μικρά θαύματα σαν και αυτά που συνέβησαν στην Αϊτή με απεγκλωβισμούς μετά από 11 ημέρες. Τι θέλω να πω; Οι κάτοικοι στην Αϊτή, μαθημένοι στην φτώχεια και την στέρηση, επιβίωσαν χάρη στην μικρότερη ανάγκη για πρόσληψη φαγητού και νερού -ένας επέζησε επειδή είχε την τύχη να παγιδευτεί σε χώρο στον οποίο είχε πρόσβαση σε νερό και φαγητό. Είμαστε μαλθακοί άνθρωποι και ελάχιστα σκληραγωγημένοι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας μαθαίνει να καταναλώνουμε το περίσσευμα δίχως ποτέ να αρκούμαστε στο έλλειμμα. Οι σύγχρονες και προηγμένες κοινωνίες μοιάζουν να καταβροχθίζουν τους εαυτούς τους…

Υ.Γ Ακόμα και η δύσκολη πεζοπορία στο χιόνι συγκαταλέγεται στα «προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία».

5 σχόλια:

Τη 3:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

μία ρήση του Βιργίλιου περί κατανάλωσης:

μας περικύκλωσε το σκοτάδι και οι φλόγες και μας "καταναλώνουν"

in girum imus nocte et consumimur igni

διαβάζαται και απο την καλή και απο την ανάποδη.

Σου έχω στείλει μέϊλ,

 
Τη 2:38 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Olive Tree Guitar Ensemble είπε...

Hi, it's a very great blog.
I could tell how much efforts you've taken on it.
Keep doing!

 
Τη 12:55 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

O Όργουελ έλεγε κάπου ότι ο πόλεμος δεν είναι παρά η ειρήνη εντατικοποιημένη.
Σκεφτόμουν ότι το ίδιο αναλογικά μπορεί να πει κανείς και για τέτοια συμβάντα όπως ο σεισμός στην Αϊτή. Εκεί δεν είχαν δυνατότητα να αντιδράσουν γρήγορα, λείπαν πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση, αλλά δεν είχαν και τις συνήθειες που έχουμε εμείς.
Ωστόσο νομίζω ότι πάντα τα πράγματα είναι ευκολότερα εκεί που υπάρχει καλύτερη οργάνωση αρκεί να μην μας πιάνει απελπισία. Δηλαδή όλο το θέμα έχει να κάνει νομίζω με το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με το έκτακτο,την έλλειψη, τη φύση, το θάνατο κτλ. Θα αντιμετωπιστεί δηλαδή κάπως τελικά το οποιοδήποτε συμβάν, αυτό που δεν λύνεται είναι ακριβώς αυτή η απόσταση από το έκτακτο, την έλλειψη, τη φύση, το θάνατο κτλ.
Και τα ΜΜΕ ενώ χρειάζονται πάρα πολύ σ'αυτές τις περιπτώσεις, το παρατραβάνε και σπάνε τα νεύρα.
Μια από τις χειρότερες αναμνήσεις μου είναι το 2007 με τις πυρκαγιές να ακούω στην τηλεόραση για τις φωτιές και δίπλα μου το ανήψι μου (που ήταν τεσσάρων χρονών τότε) να λέει ότι φοβάται κι εγώ να μην μπορώ να του πω τίποτα εκτός από το να μην φοβάται (και γιατί να μην φοβάται;). Εμείς όμως δεν ήμασταν στη ζώνη του κινδύνου, ο κίνδυνος αφορούσε τους ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στη φωτιά και όλους μετά από την άποψη της καταστροφής της Πάρνηθας, της Ηλείας κτλ. Άρα ο κίνδυνος ήταν στο μέλλον κι όχι σε εκείνο που έλεγε η τηλεόραση εκείνη την ώρα. Κι αυτό πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται. Καλημέρα κι ευχαριστώ.

 
Τη 3:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

coerdia:«Για την προσωπική σας ασφάλεια: παραμείνετε φοβισμένοι!» (του "El Roto", δημοσιευμένο στην ισπανική εφημερίδα "El País", 26.01.2010)...το είδα στο ιστολόγιο ΑDNOCTUM.Καλό δεν είναι;Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Ange-ta δεν ήμουν το Σαββατοκύριακο Θεσσαλονίκη.

 
Τη 9:56 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Καλό ναι, σαν το άλλο κόμικ που όταν είχαν αρχίσει να μπαίνουν οι προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων έδειχνε ένα πακέτο με την εξής επιγραφή: "Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί: Μπορεί και να πεθάνετε". Καλημέρα:)

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα