Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ COGITO(1)

(Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού:
http://www.nnet.gr/cogito/cogitoindex.htm?cogmain.htm~cogmain)

Σημειώσεις που κράτησα για το περιοδικό COGITO, έτσι όπως μας το παρουσίασαν οι Θόδωρος Αραμπατζής (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του πανεπιστημίου Αθηνών) και Vihceht Muller (καθηγητής Φιλοσοφίας στο Anatolia College Θεσσαλονίκης) τον Μάϊο του 2006, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου:

Ξεκινώντας την παρουσίαση του περιοδικού ο Θόδωρος Αραμπατζής μας αφηγείται ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη σε έναν φίλο του που υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο Πεντάγωνο. Ο φίλος του με σπουδές στο εξωτερικό και διδακτορικό στην Φιλοσοφία, ακομβίωτος, ελαφρώς αξύριστος και με λυμένα τα κορδόνια συναντιέται τυχαία με τον στρατηγό που, συν τοις άλλοις, παραλείπει να χαιρετήσει. Ο στρατηγός εκπλήσσεται -όπως είναι φυσικό- από την συνολική εικόνα που παρουσιάζει ο στρατιώτης και τον ρωτάει για τις γραμματικές γνώσεις που έχει. Εκείνος του απαντά "σπουδές και διδακτορικό στην Φιλοσοφία" και ο στρατηγός ανταπαντά "Α, έτσι εξηγούνται όλα!". Η Φιλοσοφία, λοιπόν, για έναν στρατηγό που έχει περάσει από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας και έχει εμπεδώσει πολύ καλά την στρατιωτική πειθαρχία, αποτελεί έναν τρόπο σκέψης και δράσης που δεν υποτάσσεται σε συστήματα, ιεραρχίες, καταναγκασμούς και βεβαιότητες. Ο άνθρωπος με φιλοσοφικό τρόπο σκέψης είναι ξεκρέμαστος και ποτέ δεν βρίσκει ικανοποιητικές και επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήματα της ύπαρξης που διαρκώς επαναλαμβάνονται (κάποιοι λένε πως η Φιλοσοφία είναι "μελέτη θανάτου"). Το COGITO είναι ένα περιοδικό που φτιάχνεται από φίλους που βρίσκονται στο μεταίχμιο της νεότητας και της τρίτης ηλικίας (σαραντάρηδες και πενηντάρηδες), έχουν παρόμοιες σπουδές και προέρχονται από την αγγλοσαξωνική παράδοση και την αναλυτική φιλοσοφία. Τα μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, λέει ο Αραμπατζής, δεν ενδιαφέρονται να χτίσουν καρριέρες και ούτε χρησιμοποιούν την ενεργό συμμετοχή τους για να εμπλουτίσουν τα βιογραφικά τους. Το περιοδικό φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών ανάμεσα σε επαγγελματίες και μη φιλοσόφους. Το εκδοτικό αυτό εγχείρημα, κάτω από την σκέπη της Νεφέλης, είναι δύσκολο γιατί απαιτεί διαχείριση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε αναγνωστικό κοινό που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις και σε επαγγελματίες φιλοσόφους που έχουν προλάβει να κατηγορήσουν το περιοδικό πως εκχυδαΐζει την φιλοσοφία, εκλαϊκεύοντας την! Το περιοδικό δεν ασχολείται με βαριά φιλοσοφικά ζητήματα αλλά στοχεύει στην σύνδεση της Φιλοσοφίας με τις διάφορες μορφές τέχνης. Στην ύλη του μπορούμε να βρούμε επίκαιρες ειδήσεις για το φιλοσοφικό γίγνεσθαι στην παγκόσμια σκηνή, συνεντεύξεις με σημαντικούς φιλοσόφους, στήλες που πραγματεύονται συγκεκριμένα θέματα (π.χ έρωτας ,ιστορία). Τα άρθρα είναι ενδιαφέροντα και βατά. Βασικός στόχος του COGITO είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα προσιτά σε όλους αυτούς που δεν έχουν ειδικές γνώσεις πάνω στην Φιλοσοφία. Στην ύλη του περιοδικού περιλαμβάνονται βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις. Ψυχή αυτής της σημαντικής προσπάθειας είναι η Βάσω Κιντή. Τελειώνοντας, να πω ότι το COGITO το βλέπω σαν έναν βιότοπο που οι συνεργάτες του περιοδικού γράφουν κείμενα απαλλαγμένα από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις ενός αυστηρά επιστημονικού άρθρου. Καλοτάξιδο, με πολλούς αποδέκτες. Ελπίζω να αντέξει στην πορεία του χρόνου!

Υ.Γ. Σε ένα από τα επόμενα ποστ θα γράψω για τα σχόλια και τις κριτικές που έκαναν τρεις-τέσσερις άνθρωποι στην εκδήλωση (Μάϊος 2006).

1 σχόλια:

Τη 1:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Fegia είπε...

Καλή χρονιά!
Το περιοδικό το γνωρίζω, το έχω ξεφυλλίσει αλλά δεν το έχω αγοράσει και απομένως δεν έχω άποψη για το περιεχόμενό του.
Ζούμε σε εποχές, όπου η φιλοσοφία και οι σπουδές περί αυτήν θεωρούνται τουλάχιστον ντεμοντέ αν όχι άχρηστες...Αυτή είναι η κατάντια του σύγχρονου πολιτισμού μας, που μόνο ανθρωποκεντρικός δεν είναι. Όποιος ανθίσταται σ αυτή τη γενικότερη απαξίωση του πνευματικού στοχασμού είναι αξιέπαινος!

Συμπτωματικά, αυτό τον καιρό (ξανα)διαβάζω τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους...

Νάσαι καλά και να συνεχίζεις την πολύτιμη προσφορά σου και τη χρονιά αυτή!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα