Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2010

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΝΣΚΟ(2)
Στα κείμενα που προορίζονται να διαβαστούν από τουρίστες, το Μπάνσκο της Βουλγαρίας είναι το ιδανικό θέρετρο κατά την χειμερινή σεζόν. Η μικροαστική τάξη της Ελλάδας το έχει ανακαλύψει εδώ και μερικά χρόνια. Χιλιάδες συμπατριώτες μας συρρέουν εκεί, κάνοντας, κυρίως, ολιγοήμερες διακοπές.Το Μπάνσκο στους πρόποδες του όρους Πιρίν ((Από τη Βικιπαίδεια:Οι όροι Μακεδονία του Πίριν και Βουλγαρική Μακεδονία αναφέρονται (αποκλειστικά από τους μη Έλληνες) για το κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν οι Βούλγαροι το 1912. Συνορεύει νότια με την Ελλάδα και προς δυσμάς με την Π.Δ.Γ.Μ. ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι) είναι μια κωμόπολη που διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων που βελτιώνουν διαρκώς τις υποδομές τους προσθέτοντας καινούριες υπηρεσίες από spa, μασάζ, σάουνες, πισίνες, αρωματοθεραπείες και γυμναστήρια. Παράλληλα, οι πίστες χιονιού με τα διαφορετικά υψόμετρα , οι αναβατήρες και το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες προσελκύουν όλους αυτούς που λατρεύουν τα παιχνίδια στο χιόνι.


(Έντονη η μυρωδιά από την καύση των ξύλων-Φαντάσου έναν οικονομικά ευκατάστατο να είναι κοντά σε τζάκι, να πίνει το κρασί του και να κάνει αναλύσεις επί αναλύσεων για την κρίση, το μακεδονικό και την ανεργία που μαστίζει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας!)

Το Μπάνσκο είναι μια φτηνή λύση για τους Έλληνες που μαθαίνουν από πρώτο χέρι για την αναλογία του ευρώ με το λέβα. Για τους τζογαδόρους που έχουν φουσκωμένα πορτοφόλια υπάρχουν δύο καζίνο που αναλαμβάνουν να τους ξαλαφρώσουν.

(ελληνικές επιγραφές- Παρατηρείστε αυτό το "Άρθρωση χοιρινού κρέατος")

Στην ευρύτερη περιοχή του Μπάνσκο υπάρχει μια μεγάλη ανοικοδόμηση. Έλληνες και Βούλγαροι συνεργάζονται και ποντάρουν πολλά στον χειμερινό τουρισμό. Μέσα στην κωμόπολη υπάρχουν και μαγαζιά που διατηρούν Έλληνες. Οι κάτοικοι αποφεύγουν να μιλούν ελληνικά. Μέσα στο Μπάνσκο υπάρχουν όμορφα σπίτια και πλακόστρωτοι δρόμοι. Την προηγούμενη εβδομάδα τα δέντρα ήταν στολισμένα με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Για θρησκευτικούς-είναι παλαιοημερολογήτες- και τουριστικούς λόγους, προφανώς, οι Βούλγαροι συντηρούν μέχρι και σήμερα ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Υπάρχουν αρκετές τράπεζες γιατί το χρήμα πρέπει να ρέει άφθονο. Στην μεγάλη και κεντρική πλατεία όλα ήταν χιονισμένα πριν από μια εβδομάδα.

(Απαγορεύεται να κατέχετε πιστόλια κατά την επίσκεψή σας σε τράπεζα.Γέλασα πολύ με το απαγορευτικό σήμα!)

Περνώντας δίπλα από μαγαζιά μπορούμε να ακούσουμε ελληνική μουσική. Αν μαζευτούν πολλοί Έλληνες σε ένα θορυβώδες κλαμπ μπορεί και να ζήσουν μια νύχτα «γκρέτσια πάρτυ», μια συρραφή ελληνικών τραγουδιών που μοιάζει περισσότερο σαν μια εύγεστη σκυλοτροφή για το πεπτικό σύστημα των νεοελλήνων. Οι σεκιουριτάδες κάνουν σωματικό έλεγχο, η είσοδος είναι δέκα λέβα με το ποτό να μην περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου. Όμορφα κορίτσια χορεύουν για να δώσουν κέφι και βγάζουν φωτογραφίες τους εαυτούς τους. Στη συνέχεια βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες και γελάνε. Τα ποτά δεν συνοδεύονται με ξηρούς καρπούς. Όποιος θέλει να φάει θα πρέπει να δώσει κάτι λέβα παραπάνω. Ο ντι τζέι είναι αρκετά φωνακλάς σε αντίθεση με το ήρεμο τοπίο της κωμόπολης.

(Καρτοτηλέφωνο για την επικοινωνία)


( Η πλατεία του Μπάνσκο)0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα