Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΣΚΟ
Τα περισσότερα σπίτια του Μπάνσκο είναι μονοκατοικίες στις οποίες διαβιούν άνθρωποι με στενούς συγγενικούς δεσμούς. Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας είναι ένα τραγικό γεγονός το οποίο δηλώνεται με την θυροκόλληση χαρτιού. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη χώρα μας.Η διαφορά είναι  πως στα δικά μας αγγελτήρια δεν υπάρχει η εικόνα του ανθρώπου που έχει πεθάνει.


-->
Περπατώντας στα στενά δρομάκια του Μπάνσκο μου έκανε εντύπωση πως στις περισσότερες πόρτες υπήρχαν αγγελτήρια  θανάτων και μνημόσυνων- περισσότερο το δεύτερο. Κάποιες πόρτες είναι γεμάτες από φωτογραφίες με πρόσωπα νεκρών. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να δούμε μαύρες κορδέλες που είναι τοποθετημένες σαν φιόγκοι πάνω από τα αγγελτήρια. Τα μνημόσυνα μπορεί να αποτελούν μνημόσυνα των ίδιων ανθρώπων που μνημονεύονται σε διάφορες χρονικές περιόδους. Άλλα χαρτιά είναι μαυρόασπρα και άλλα χρωματιστά. Όλα είναι εκτεθειμένα στο πέρασμα του χρόνου και φαίνονται παλιοκαιρισμένα. Ο επισκέπτης σε τέτοια σπίτια ενημερώνεται για το πένθος της οικογένειας προτού περάσει την πόρτα.


-->
Το περιεχόμενο των αγγελτηρίων (εικόνες και λέξεις) είναι κείμενα που δεν αποσύρονται γρήγορα από την κυκλοφορία του λόγου της κοινότητας. Τα μνημόσυνα του Μπάνσκο και το φυσικό κάλλος της περιοχής συνιστούν μια μορφή αντίστασης των κατοίκων στον “στρατό κατοχής” της βουβής μάζας των τουριστών…

2 σχόλια:

Τη 8:16 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous ΓΕΩΡΓΙΑ είπε...

ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΙ ΣΗΜΕΡΑ...ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

 
Τη 9:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Γεωργία, θα επανορθώσω!!!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα