Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2010

"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ"

(Σκηνικό δρώμενο από την ομάδα Ενδοχώρα στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και λογοτεχνικών κειμένων στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) με τίτλο "Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής-Δρόμοι που φεύγουν"


Ένα λογοτεχνικό κείμενο πρέπει να διαθέτει την δική του δύναμη και αυτάρκεια έτσι ώστε να μην χρειάζεται την βοήθεια της φωτογραφίας για να αναδειχτεί. Στην έκθεση στο Γενί Τζαμί προκύπτουν διάφοροι προβληματισμοί: οι φωτογράφοι είναι αυτοί που εμπνέονται από λογοτεχνικά κείμενα ή τα λογοτεχνικά κείμενα συναντούν τα βλέμματα των φωτογράφων; Μπορούν να συνυπάρχουν η φωτογραφία με την λογοτεχνία σαν δύο αφηγήσεις του ανθρώπου;

Ένα απέραντο οδικό δίκτυο είναι ένα πεδίο προβολής όλων των φαντασιώσεων, συναισθημάτων και επιθυμιών του ανθρώπου. Ο ταξιδιώτης είναι ελεύθερος να διαλέξει τους δικούς του δρόμους, δηλαδή τα δικά του εσωτερικά μονοπάτια. Αυτά τα μονοπάτια δεν είναι σίγουρο πως τον βγάζουν πάντα στο ξέφωτο! Τα αδιέξοδα είναι πολλά. Τα μέσα μεταφοράς γίνονται μέσα αυτογνωσίας με τα οποία ξεπερνάμε τους στενούς χωροχρονικούς περιορισμούς. Από την έκθεση μου άρεσαν οι πορτοκαλόχρωμες φωτογραφίες της Χριστίνας Παπαφράγκου, οι φωτογραφίες της Νίκης Καλοπαίδη με τις σιδηροδρομικές γραμμές μια μέρα βροχερή και, τέλος, οι φωτογραφίες της Μαρίνας Βαρουτά.


1 σχόλια:

Τη 3:22 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous ΓΕΩΡΓΙΑ είπε...

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΣ! ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΛΕΞΗ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ. ΔΡΟΜΟΣ...ΜΟΝΟΣ, ΜΑΖΙ, ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΓΝΩΣΤΟΣ, ΑΓΝΩΣΤΟΣ,ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ, ΟΛΟΦΩΤΟΣ, ΦΑΡΔΥΣ, ΣΤΕΝΟΣ, ΕΥΘΥΣ, ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ...ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα