Δευτέρα, Απριλίου 05, 2010

ΛΙΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΣΟΦΙΑ

Από το Μπάνσκο επισκέφτηκα για ολιγόωρη παραμονή την Σόφια. Την είχα ξαναεπισκεφτεί το 1991.Εκεί βρέθηκα στις 30 Ιανουαρίου 2010. Στην διαδρομή μέχρι την πόλη της Σόφιας διαπίστωσα πως οι Βούλγαροι οδηγοί ήταν πειθαρχημένοι και τηρούσαν τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας. Αρκετά συχνά έβλεπα παρκαρισμένα περιπολικά στην άκρη του δρόμου. Μπορεί η επιτήρηση με την αλλαγή του καθεστώτος να έγινε κάπως πιο χαλαρή αλλά νομίζω πως ψυχικώς οι Βούλγαροι εξακολουθούνε να ζούνε με τον φόβο. Έπειτα, με τέτοιους χαμηλούς μισθούς που παίρνουν κάθε πρόστιμο για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας θα ήταν καταστροφικό και θα επιβάρυνε αρκετά τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Στο δρόμο είδα στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα ως εκθέματα-φόβητρα για όλους τους επιπόλαιους οδηγούς. Στην Σόφια είδα λιγότερους(ελάχιστους) ζητιάνους από το 1991.Τότε θυμάμαι πως οι κοπέλες πολιορκούσαν τα ξενοδοχεία για να προσφέρουν στους τουρίστες λίγες στιγμές απόλαυσης επ’αμοιβή. Αυτό το φαινόμενο νομίζω πως έχει εκλείψει. Σίγουρα έχει γίνει πιο οργανωμένο και όχι τόσο εμφανές όπως τότε. Κατά τα άλλα είχε πολύ κρύο και το χιόνι ,την ημέρα που την επισκέφτηκα, έλιωνε σιγά σιγά. Την προηγούμενη εβδομάδα το θερμόμετρο έδειχνε μέχρι και 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Όπως μας πληροφόρησε ο ξεναγός, αδέσποτα και πεινασμένα σκυλιά είχαν κατασπαράξει ελάφια και ζαρκάδια στον ζωολογικό κήπο της Σόφιας. Για τα 2 εκατομμύρια που διαβιούν στην Σόφια αντιστοιχούν πολλά τετραγωνικά πρασίνου. Αριστερά και δεξιά των δρόμων υπάρχουν αγριοκαστανιές. Νομίζω πως η Σόφια θα ήταν ωραιότερη την Άνοιξη.



(Στην πρώτη φωτογραφία έξοδος νοσοκομείου και στην δεύτερη, μπλόκο της αστυνομίας που ελέγχει τα αυτοκίνητα)


(Έξω από το πολυκατάστημα ένα νεαρό παιδί προσπαθεί να μοιράσει διαφημιστικά φυλλάδια. Λέω "προσπαθεί" γιατί οι Βούλγαροι είναι πάρα πολύ διστακτικοί. Όση ώρα ήμουν και τον παρατηρούσα δεν είχε δώσει ούτε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο!)
(Και στην γειτονική μας χώρα έχει κληρώσεις αυτοκινήτων!)

(Σάββατο μεσημεράκι και ο κόσμος ήταν πολύς στο πολυκατάστημα.Στον τελευταίο όροφο ανέβαινε κάποιος που πεινούσε. Ποικιλία φαγητού και γεύσεων)

(Μικροπωλητές πουλούν, κυρίως, αντικείμενα αντίκες. Ξεροσταλιάζουν μέσα στο κρύο και αν κρίνω από την προσέλευση του κόσμου, μάλλον, τα κέρδη τους είναι πενιχρά. Εκεί αγόρασα και μια κούκλα Μπαμπούσκα γύρω στα 14 ευρώ. Η κοπέλα που μου την πούλησε αναρωτιόταν γιατί δεν βλέπει τόσο συχνά Έλληνες τουρίστες.)
(Θυμάμαι έναν άστεγο στην θεσσαλονίκη να προσπαθούν να τον βάλουν στο ασθενοφόρο και να τον μεταφέρουν σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Ο άστεγος αντιδρούσε σθεναρά σε αυτήν την προοπτική και δεν ξέρω κατά πόσο είναι συνειδητή η απόφαση κάποιων μοναχικών ανθρώπων να απορρίπτουν κάποιες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης που τους προτείνονται. Στην φωτογραφία κάποιος απ' αυτούς τους απόκληρους της ζωής που κοιμάται -αν έχει πεθάνει θα το αντιληφθούμε πάρα πολύ αργά!!!- σε ένα παγκάκι. Μια εικόνα συνηθισμένη σε ευημερούσες κοινωνίες που μοιάζουν να επιστρέφουν ξανά στο σημείο μηδέν του πολιτισμού)
(Ποδηλατόδρομος στην Σόφια.Μόλις υποχωρήσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες οι Βούλγαροι θα μετακινούνται με τα ποδήλατά τους.Γλιτώνουν τις δαπάνες του αυτοκινήτου, ασκούνται και μειώνουν την ατομοσφαιρική ρύπανση. Πάντως, είναι ήττα να προσπαθούμε διαρκώς να αναζητούμε οφέλη για να πείσουμε κάποιον να αφήσει για λίγο το αυτοκίνητο του και να κινηθεί με άλλα μέσα συγκοινωνίας)
(Στο βάθος κάποιοι Βούλγαροι συνωστίζονται για να γεμίσουν τα μπουκάλια τους με νερό που έρχεται κατευθείαν από βουνίσιες πηγές)
(Γειά σου, αγαπητέ Πούσκιν)

Στον ποιητή

Μην εκτιμάς του κόσμου την αγάπη, ποιητή!
Εκστατικών εγκωμίων ο θόρυβος αμέσως θα περάσει.
Θ’ ακούς την κρίση του ανόητου, το γέλασμα του πλήθους απαθές,
Όμως εσύ να μείνεις ήρεμος, και ο Θεός θα σε φυλάξει.

Να ζεις μοναχικός σαν βασιλιάς. Βάστα το δρόμο τον ελεύθερο,
Εκεί που σε τραβά το δημιουργικό σου πνεύμα.
Και τελειοποιώντας τους καρπούς των σκέψεων ενδόμυχων,
Να μη ζητάς ανταμοιβή για το πολύτιμό σου έργο.

Ο ίδιος είσαι ο ανώτατος κριτής και της αλήθειας ο επιτετραμμένος.
Μπορείς να εκτιμάς πιό δίκαια απ’ όλους το δικό σου έργο.
Εις ’ευχαριστημένος άραγε, φίλε μου καλλιτέχνη αυστηρέ;

Είσαι! Τότε ας βρίζει το έργο σου ο όχλος μανιασμένος,
Ας ιεροσυλεί πάνω στον ιερόν σου , ας νοθεύει
Και με παιδιάστικη του ζωηράδα το θρόνο σου ας ταλαντεύει.




(Μέσα συγκοινωνίας στην πόλη της Σόφιας)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα