Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγια τακτική μιας επιχείρησης που θέλει να επιβιώσει είναι να προσαρμόζεται στα καινούρια δεδομένα. Μαθαίνω πως όλο και περισσότεροι στρέφονται στην εκμάθηση της ρωσικής και κινεζικής γλώσσας έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας με τους Κινέζους και τους Ρώσους -τα κινεζικά προϊόντα κατακλύζουν την αγορά και οι τουριστικοί πράκτορες λένε πως το φετινό καλοκαίρι θα μας επισκεφτούν αρκετοί Ρώσοι τουρίστες. Κακά τα ψέματα, σαν παγκόσμια γλώσσα αναδεικνύεται η γλώσσα της οικονομίας και σ' αυτήν ολοταχώς μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε. Η γλώσσα με την οποία εκφραζόμαστε καθορίζει τα όρια της δράσης μας αλλά και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις πράξεις μας! Κρίμα! Θυμάμαι πως είχα μείνει έκπληκτος από τον πολύ καλό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας από τους μικροπωλητές στο υπαίθριο παζάρι της Φλωρεντίας! Στα βαλκάνια, διάβαζα πάντα, τα ελληνικά ήταν η πιο δημοφιλής γλώσσα και αυτό γιατί αποτελούσε την κατεξοχήν γλώσσα της αγοράς! Οι Έλληνες υπήρξαν σεσημασμένοι σπάταλοι που ξόδεψαν αρκετά στις αγορές των Βαλκανίων. Σκοπιανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, αλλά και Τούρκοι ευεργετήθηκαν αρκετά χρόνια από την καταναλωτική μανία των συμπατριωτών μας !Τώρα, με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα παρουσιάσει μια δραματική μείωση. Για δεκαετίες η χώρα μας ενίσχυσε μέσα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις τις οικονομίες των Βαλκανικών χωρών και έτσι εμπόδισε στρατιές πεινασμένων κατοίκων τους να μεταναστεύσουν σε ευημερούσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η Ελλάδα υπήρξε το ανάχωμα με την δύναμη της οικονομίας της.Τώρα, με την κατάρρευση της οικονομίας, μας απομένει η δύναμη της γλώσσας και η μακραίωνη παράδοση της γνώσης του Ανθρώπου! Η χώρα μας με αυτήν την βαριά κληρονομιά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα οικουμενικό κέντρο ανθρωπιστικών σπουδών. Αφού δεν παράγουμε τίποτα, ας παράγουμε σκέψη για την αυτογνωσία του ανθρώπου και ας αφήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να ασχολείται με επιτόκια, δανεισμούς, τοξικά ομόλογα και χρηματιστηριακές φούσκες!

Υ.Γ Σήμερα ο ΜΕΣΟΚΟΣΜΟΣ κλείνει τα τέσσερα χρόνια! Γίνεται, ας πούμε, ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας που μεγάλωσε μέσα σε ένα κλίμα αγάπης, αφοσίωσης και φροντίδας. Ως νηπιαγωγός έχω χρέος να κοινωνικοποιήσω αυτό το προνήπιο. Αυτή είναι η αίσθηση και η επιθυμία μου τώρα που ξανακοιτάζω τα 679 κείμενα που έχω αρχίσει να γράφω από τις 3 Μαϊου του 2006-στατιστικό στοιχείο τα 170 κείμενα, κατά μέσο όρο, για το καθένα από τα τέσσερα χρόνια διάρκειας αυτού του ιστολογίου.

4 σχόλια:

Τη 12:17 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Roadartist είπε...

Aς ειμαστε πανω απο ολα Ανθρωποι, με το Α κεφαλαιο..

Χρονια πολλα κ καλα,
με ομορφα γραψηματα, με δημιουργια...

 
Τη 9:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger dianathenes είπε...

Να είσαι πάντα καλά Ιωάννη να γράφεις. Οσα λες ανήκουν στην σφαίρα του πνεύματος σε μια εποχή που τα πάντα είναι ύλη. Αυτό είναι το στοίχημα της Ελλάδας και του ανθρώπου αλλά ποιος το σκέφτεται έτσι πλέον!

 
Τη 2:49 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous ΓΕΩΡΓΙΑ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 
Τη 10:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger marilia είπε...

Χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά! :)

φιλάκι

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα