Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ





(Η διαδικασία παραγωγής χαρτιού. Σκέφτομαι πόσο χαρτί θα εξοικονομούσαμε αν γνωρίζαμε τα στάδια παραγωγής του αλλά και τι ακριβώς θυσιάζουμε για να το έχουμε- Από τη φετινή διεθνή έκθεση βιβλίου στην Θεσσαλονίκη)


Βλέπω τον κόσμο που ψωνίζει στις λαϊκές να είναι επιλεκτικός με τα προϊόντα που επιμένει ακόμη η φύση να μας χαρίζει γενναιόδωρα. Δεν μιλάω για την ποιότητα των προϊόντων αλλά για την μορφή τους. Ο κόσμος όλο και περισσότερο αναζητάει την ομοιομορφία των αγροτικών προϊόντων εκβιάζοντας, κατά κάποιο τρόπο, την φύση στην οποία τίποτα δεν είναι ίδιο με κάτι άλλο -διάβαζα παλιότερα πως ακόμη και τα πράσινα χορταράκια στο γρασίδι διαφέρουν μεταξύ τους. Οι καταναλωτές θέλουν ίσιες πατάτες και όχι στραβές, ντομάτες ίδιου μεγέθους που θα παρουσιάσουν σε καλλιστεία(!), μανταρίνια χωρίς κουκούτσια γιατί βαριούνται να τα φτύνουν (κουκούτσι μυαλό!), όχι διπλά κρεμμύδια γιατί δεν είναι εμφανίσιμα. Θα μπορούσα να απαριθμήσω μια σειρά προϊόντων αλλά αυτό που έχει σημασία σ΄αυτό που συζητάμε είναι η επιθυμία και ο εθισμός των καταναλωτών στην ομοιομορφία και η πλήρης άγνοια της διαδικασίας παραγωγής της αγροτικής σοδειάς. Στις πόλεις που ζούμε είμαστε ξεκομμένοι από την φύση και για αυτό με τόση θέρμη ενισχύουμε, άθελά μας, την είσοδο των μεταλλαγμένων στην διατροφική μας αλυσίδα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα