Παρασκευή, Ιουλίου 02, 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ-ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ(2)

Το σχολείο δεν είναι επιχείρηση που μετράει κέρδη και ζημιές.

Το σχολείο δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση που περιμένει τις επιδοτήσεις του κράτους.

Ο διευθυντής ενός σχολείου δεν είναι διευθύνων σύμβουλος που ασχολείται με δημόσιες σχέσεις.

Ο διευθυντής ενός σχολείου δεν ζητιανεύει προκειμένου να εξασφαλίζει κονδύλια για την αγορά εποπτικού υλικού και για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών αναγκών. Κυρίως, δεν εναποθέτει τις ελπίδες του στον πατριωτισμό κάποιων ανθρώπων που μπορούν να εκτιμούν την αξία και τον ρόλο της Παιδείας. Τέτοιοι άνθρωποι γίνονται δωρητές και από σεμνότητα διατηρούν την ανωνυμία τους. Με τις δωρεές τους καλύπτουν προσωρινά τις ανάγκες των σχολείων αλλά δεν λύνουν οριστικά τα προβλήματα της λειτουργικής τους οργάνωσης.

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι "ψυχικώς κουρασμένοι". Η αγωνία για το μέλλον της ομογενειακής παιδείας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Διαβάζω στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού τα εξής:

Δραματική έκκληση για το μέλλον της παιδείας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού από το βήμα της Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΜΓΣ) ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου. Η κ. Τσουμπουκτσού είναι η πρώτη υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, η οποία πριν από μερικές μέρες παρέστη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή σε κοινή εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων.

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου , απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, προειδοποίησε πως «η παιδεία των Ρωμιών της Πόλης φθίνει σε τέτοιο σημείο, ώστε μια μέρα τα σχολεία μας θα αναγκαστούν να κλείσουν». Ο κ. Δερμιτζόγλου έθεσε προς την υπουργό δύο βασικά αιτήματα : – Α) Χριστιανοί ορθόδοξοι της Τουρκίας, που δεν είναι Έλληνες, να έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα σχολεία μας – Β) Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ελληνικά, να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα σχολεία.

«Αν δεν γίνουν αυτά, δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον για την παιδεία των Ρωμιών», τόνισε με αγωνία ο κ. Δερμιτζόγλου και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.


O κ.Δερμιτζόγλου αναμένει ένα θαύμα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα