Σάββατο, Ιουλίου 24, 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ*

Τον Μάρτιο του 2010, στην Δημοτική Πινακοθήκη, φιλοξενήθηκαν έργα του Φαρσακίδη. Σχέδια, χαρακτικά, πίνακες, αφίσες και βιβλία "γέμισαν" το χώρο της Πινακοθήκης. Δυστυχώς, το ολοκληρωμένο κείμενο για  τη ζωή και το έργο  του Φαρσακίδη το έχασα. Στα τόσα χρόνια του blog υπήρξαν αρκετές άτυχες στιγμές κατά τις οποίες είχα απώλεια, έτοιμων για ανάρτηση, ποστ.  

Θυμάμαι πως με εντυπωσίασε πολύ η δημιουργική παραγωγή του καλλιτέχνη. Κρατούμενος και διωκόμενος για τα πολιτικά του φρονήματα  στα κολαστήρια της Γυάρου, της Μακρονήσου, του Αη Στράτη και της Λέρου δεν σταμάτησε λεπτό να στηλιτεύει  την ασχήμια και να διώχνει από κοντά του την "οσμή θανάτου"που πλανιόταν σε αυτά τα κολαστήρια.
Μέσα σε μια βραδιά και ενώ είχε μάθει τον θάνατο του Μπελογιάννη, σχεδιάζει  σε χαρακτικό τον νεκρό Μπελογιάννη. Ζει στην εξορία μαζί  με τον Γιάννη Ρίτσο. Ο άυπνος και μανιώδης καπνιστής Ρίτσος είναι ο πρώτος ο οποίος το βλέπει .Ο Φαρσακίδης είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Στην Πινακοθήκη υπάρχουν και οι τίτλοι βιβλίων που είναι υπό έκδοση.
(Το χαρακτικό για Μπελογιάννη)

Ο Γιώργος Φαρσακίδης σχεδίαζε πάντα και παντού. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως το 1976 φτάνουν  στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" σκίτσα του καλλιτέχνη που είχε κρατήσει Βούλγαρος για 30 περίπου χρόνια . Αυτός ο Βούλγαρος είχε νιώσει πως τα σχέδια που είχαν γίνει εκείνα τα μαύρα χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από απλά σχέδια. Ήταν ένα συγκλονιστικό κομμάτι της συναισθηματικής  ζωής -πάντα ένας πόλεμος μένει χαραγμένος στην ψυχή-  και  θα έπρεπε να επιστραφούν στον δημιουργό . *Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης. Ανταρτοεπονίτης, δεκαοχτώ χρονών, τραυματίστηκε δύο φορές σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους και έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. Κατά διαστήματα έχει κάνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης - Μακρόνησος, Άη Στράτη, Γυάρος, Λέρος - δεκαεξήμισι χρόνια. Αυτοδίδακτος, στους τόπους της κράτησής του ζωγραφίζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού. Μετά την πτώση της χούντας, ο Γ. Φαρσακίδης δημοσιεύει εργασίες του σ εφημερίδες, εκθέτει και κυκλοφορεί τα έργα του. Το 1984, το βιβλίο του "Η πρώτη πατρίδα" παίρνει το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η εικαστική και η λογοτεχνική του δουλειά γίνεται γνωστή στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες. Κριτικά σχόλια και παρουσίαση του έργου του δημοσιεύονται στην Πράβντα, στην Ισβέστια, στη Σοβιέτσκαγια Κουλτούρα και άλλα έντυπα, ενώ μέρος της εργασίας του προβάλλεται από τη σοβιετική τηλεόραση. Καλεσμένος από την εφημερίδα Πράβντα στον γιορτασμό για τα 30 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης, ο Γ. Φαρσακίδης τιμήθηκε για την αγωνιστική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης
Πηγή: http://www.biblioasi.gr/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα