Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ(2)

(Έχω γράψει και παλιότερα για ενημερωτικές συναντήσεις  που γίνονται με γονείς στην αρχή της  σχολικής χρονιάς. Στο παλιό κείμενο προστίθενται κάποια καινούρια στοιχεία. Όσοι από τους/τις νηπιαγωγούς το διαβάζουν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους συγκεντρώσεις. Ευπρόσδεκτες και καινούριες σκέψεις και προτάσεις που μπορούν να ενσωματωθούν. Καλή χρονιά σε όλους!


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ..... ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
(Τηλέφωνο επικοινωνίας:...............)

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: .............................
.......................................
ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  1. ΩΡΑΡΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ:

-Προσέλευση νηπίων: 8:00 -8:15 π.μ.

-Αποχώρηση νηπίων: 15:45 μ.μ.

-Μετά τις 8:15π.μ. οι πόρτες του σχολείου κλείνουν για λόγους ασφαλείας. Φροντίστε η μετάβαση του νηπίου να γίνεται εντός του ωραρίου που προβλέπεται.

-Οι γονείς αρχίζουν να έρχονται πέντε λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου για να παραλάβουν τα παιδιά τους.

-Να υπάρχει σταθερός συνοδός του παιδιού. Παρακαλείσθε σε περίπτωση αλλαγής να ενημερώνετε εγκαίρως την/τον νηπιαγωγό. Τα παιδιά παραλαμβάνονται μόνο από ενηλίκους.

-Σε περιπτώσεις διαζυγίου καλούνται οι γονείς που έχουν αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών να προσκομίζουν τις βεβαιώσεις που να το πιστοποιούν.

-Κανένα νήπιο δεν αποχωρεί από το νηπιαγωγείο πριν την λήξη του ωραρίου. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις οι γονείς μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους πριν την λήξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Π.Δ.200/1998, Παράγραφος 2β, Άρθρο 11, «Θέματα λειτουργίας των νηπιαγωγείων». Σε μια τέτοια περίπτωση ο γονιός συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει επακριβώς τους λόγους αποχώρησης του νηπίου και αναλαμβάνει την ευθύνη για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι την λήξη του ωραρίου στις 15:45μ.μ.

-Το ημερήσιο πρόγραμμα του Ολοημέρου νηπιαγωγείου επικυρώνεται από την σχολική σύμβουλο της περιφέρειας.

-«Με απόφαση του/της σχολικής συμβούλου και χωρίς να απαιτείται άδεια άλλης αρχής μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι και δύο(2) ημέρες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για την πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων του συνόλου των νηπιαγωγών της περιφέρειας ή ομάδων νηπιαγωγών»(Άρθρο 12).

-Το ωράριο θα τηρηθεί αυστηρά .Σας θυμίζουμε πως στην αίτηση-δήλωση για το Ολοήμερο νηπιαγωγείο έχετε αποδεχτεί τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.


  1. 2)ΦΑΓΗΤΟ

-Κάθε νήπιο θα έχει τσάντα- Συνιστάται οι τσάντες να είναι χωρίς ροδάκια, ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στα ντουλαπάκια. Προσέχετε πάντα το βάρος που έχουν οι τσάντες. Αυτό το βάρος δεν πρέπει να κουράζει και να επιβαρύνει την μέση των παιδιών.

-Η τσάντα θα περιέχει:
*μικρή πετσέτα που το νήπιο θα χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια του πρωινού γεύματος. Αυτή η πετσέτα καλό είναι να έχει διακριτικό σημάδι έτσι ώστε το νήπιο να μπορεί να την ξεχωρίζει από τις πετσέτες των άλλων παιδιών.
*μωρομάντηλα που θα χρησιμοποιεί στην τουαλέτα.
*παγουρίνο ή πλαστικό μπουκαλάκι με νερό στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα του παιδιού.

-Ελέγχετε καθημερινά τις τσάντες των παιδιών και καθαρίζετε τα υπολείμματα των τροφών.

-Το πρωινό θα το έχετε έτοιμο από το σπίτι ή θα το προμηθεύεστε από το κυλικείο του σχολείου. Να υπάρχει ποικιλία στο φαγητό. Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής συνιστούμε να αποφεύγετε τα γλυκά και τα τυποποιημένα προϊόντα (π.χ, κρουασάν).

-Το μεσημεριανό φαγητό θα το φέρνετε κατά την προσέλευσή σας το πρωί. Το φαγητό θα είναι τοποθετημένο σε μεταλλικά κατσαρολάκια που θα διατηρούνται στο ψυγείο μέσα στην κουζίνα. Το όνομα του νηπίου θα είναι ευδιάκριτο και θα αναγράφεται τόσο στο καπάκι όσο και στο υπόλοιπο μέρος της κατσαρόλας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Δεν φέρνουμε φαγητό άλλη ώρα της ημέρας. Οι μερίδες του φαγητού θα είναι μικρές και όχι υπερβολικές. Τηρείτε το εβδομαδιαίο μενού. Το ψωμί θα είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να συνοδεύετε το κυρίως φαγητό με σαλάτα που θα βάζετε σε μικρά ταπεράκια. Προσέχετε τα καπάκια να εφαρμόζουν καλά σε αυτά τα ταπεράκια .

3)ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

-Τα παιδιά δεν θα έχουν μεγάλα νύχια, ούτε και σταυρουδάκια. Τα κορίτσια δεν θα φορούν σκουλαρίκια στα αυτιά.

-Τα παιδιά τακτοποιούν μόνα τους τα προσωπικά τους είδη (τσάντες, μπουφάν)

-Τα παιδιά να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται στην τουαλέτα.

-Να πλένουν μόνα τους τα χέρια.

-Να έχουν χαρτομάντηλα και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις καταρροής.

-Να φοράνε μόνα τους μπουφάν.
-Να φοράνε άνετα και ευρύχωρα ρούχα χωρίς ζώνες.

-Αν είναι εφικτό να έχουν παπούτσια χωρίς κορδόνια.

-Τα νήπια που αρρωσταίνουν θα μένουν στο σπίτι τους και θα έρχονται στο νηπιαγωγείο αφού αναρρώσουν πλήρως.

-Σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα κάνετε σχολαστικό έλεγχο για τις ψείρες.

-Τα παιδιά δεν έρχονται στο νηπιαγωγείο με δικά τους παιχνίδια από το σπίτι. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για παιδαγωγικούς λόγους και εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον/την νηπιαγωγό.

-Οι διδακτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται εντός του διδακτικού ωραρίου και αφορούν εξόδους των παιδιών ή επισκέψεις καλλιτεχνών στο νηπιαγωγείο. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει οικονομικό κόστος και η συμμετοχή των νηπίων είναι προαιρετική. «Όσα νήπια δεν παίρνουν μέρος στις εξόδους δεν προσέρχονται στον νηπιαγωγείο την ημέρα αυτή, μετά από έγκαιρη ενημέρωση των γονέων τους» (παράγραφος 3δ, Άρθρο 11).

-Τα νήπια που ανήκουν σε άλλο δόγμα ή θρήσκευμα δεν συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και στις εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου ,εφόσον οι γονείς τους το ζητήσουν με γραπτή δήλωση(παράγραφος 4γ,άρθρο 11). Συμμετέχουν όμως στον εορτασμό των εθνικών επετείων.

-Στο πλαίσιο της σχολικής ζωής και του πολιτισμού, οργανώνεται γιορτή τα Χριστούγεννα και στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

-Καθημερινά προσέχετε τον πίνακα ανακοινώσεων που βρίσκεται στο διάδρομο και εκτός της αίθουσας του νηπιαγωγείου.

-Οι νηπιαγωγοί ενημερώνονται για τους λόγους απουσίας των νηπίων. Σας θυμίζουμε πως ο/η νηπιαγωγός οφείλει να καταγράφει τις απουσίες των παιδιών.


Μην ξεχνάτε:
-Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ατύχημα, το παιδί λερώνεται στην τουαλέτα, αρρωσταίνει) έρχεστε το συντομότερο στο σχολείο. Φροντίστε να υπάρχει πάντα αντικαταστάτης σε περίπτωση που αδυνατείτε να έρθετε εσείς. Επίσης, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση εκείνη που κάποιος από τους νηπιαγωγούς αρρωσταίνει ξαφνικά.

-Όχι κλειστά τηλέφωνα! Ανά πάσα στιγμή ο/η νηπιαγωγός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί.

-Αποφεύγετε τις τηλεφωνικές κλήσεις στο νηπιαγωγείο εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.
-Τα νήπια να έχουν μια αλλαξιά ρούχα (παντελόνι-μπλούζα) σε περίπτωση που βρέχονται. Τα ρούχα θα είναι μέσα σε σακούλες πάνω στις οποίες θα αναγράφονται τα ονόματά τους. Το Χειμώνα τα ελαφριά ρούχα θα αντικατασταθούν με πιο χοντρά .
-
- Γράφετε οπωσδήποτε το όνομα του νηπίου σ’ όλα αυτά που φέρνετε στο νηπιαγωγείο.

-Μία μικρή έγχρωμη φωτογραφία του νηπίου, ίδιου μεγέθους με αυτή που χρησιμοποιούμε για τις ταυτότητες.

-Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Π.Δ 200/1998 ο/η νηπιαγωγός ελέγχει και αξιολογεί την ανάπτυξη του νηπίου βασιζόμενος «στις πληροφορίες που του παρέχει η οικογένεια για το ιστορικό της ανάπτυξης του νηπίου , και την εκτίμηση της συμπεριφοράς του στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον». Σύντομα θα σας δοθεί ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα πρέπει να επιστρέψετε συμπληρωμένο.
Καλή σχολική χρονιά

2 σχόλια:

Τη 9:39 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Άρτεμις είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
Τη 9:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Άρτεμις είπε...

Καλησπέρα Γιάννη. Δεν είχα διαβάσει στην ώρα της αυτήν την αναρτηση και τώρα που μπήκα να αφήσω ένα μήνυμα, την είδα. Δεν νομίζεις ότι το μήνημα προς τους γονείς είναι λίγο απότομο και απομακρο; Εγώ θα ένιωθα άβολα αν έπαιρνα μια μεγάλη λίστα κανόνων και πραγμάτων που θα έπρεπε να κάνω! Θα ήθελα να μου πεις το σκεπτικό σου βέβαια γιατί εγώ δεν έχω και προηγούμενη εμπειρία με γονείς.

Τέλος πάντων, για άλλο σε ήθελα. Κάνω την πτυχιακή μου έρευνα και θα ήθελα τη βοήθειά σου. Μπορούμε να βρεθούμε κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβρη για καφέ και συνέντευξη; Πρόκειται για τις εθνικές σχολικές γιορτές στο ελληνικό νηπιαγωγείο.

Χαιρετώ
Άρτεμις

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα