Κυριακή, Μαΐου 15, 2011

"Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ"(1)

Από την παρουσίαση του βιβλίου "Η απελευθέρωση των ζώων" στην ΕΔΟΘ. Μιλά ο Σταύρος Καραγεωργάκης.


Οι γάτες είναι ναζιάρες. Τις αρέσει να τρίβονται στα πόδια μας και να κουλουριάζονται. Τα χάδια των ανθρώπων τις απογειώνουν. Οι άνθρωποι το ευχαριστιούνται. Η συνύπαρξη με τις γάτες είναι ψυχική απόλαυση. Προσωπικά δεν θέλω να μοιράζομαι τον προσωπικό μου χώρο με γάτες και άλλα κατοικίδια. Τα ζώα πρέπει να μένουν ξεχωριστά από τους ανθρώπους.

Μου αρέσει να ταίζω τις γάτες από το μπαλκόνι μου. Όταν ρίχνω φαγητό μαζεύονται και περιμένουν με ένα βλέμμα όλο λαχτάρα για να χορτάσουν την πείνα τους! Ποτέ δεν συμβαίνει αυτό και θέλουν συνέχεια. Πολλές φορές μαλώνουν για την διεκδίκηση του φαγητού.

Μ' αρέσει να παρατηρώ την συμπεριφορά τους. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής οι αρσενικές γάτες γράφουν πολλά χιλιόμετρα από το κυνήγι της θηλυκιάς γάτας. Το ζευγάρωμα απαιτεί θυσίες και οι αρσενικές γάτες γίνονται κυριολεκτικά μισές. 

Οι γάτες διεκδικούν το χώρο τους και δείχνουν να θυμώνουν όταν κάποια άλλη γάτα παραβιάζει τα σύνορα. Πολλές φορές τις βλέπω να αρπάζονται και να ξεσηκώνουν ολόκληρες γειτονιές με τις φωνές τους που μοιάζουν με κλάμα μωρού. Αν είναι μέρα έχει καλώς! Το βράδυ τα πράγματα ζορίζουν γιατί οι άνθρωποι θέλουν να κοιμηθούν.

Ξέρω πως περπατώντας στον δρόμο τα μόνα πλάσματα που θα με φοβηθούν είναι οι γάτες. Τρυπώνουν κάτω από τα αυτοκίνητα και κουρνιάζουν μέχρι να περάσει η απειλή. Οι γάτες ξεσκίζουν τις σακούλες των σκουπιδιών για να βρούνε λίγο φαγητό. Όταν δεν ξεχειλίζουν οι κάδοι των σκουπιδιών, οι γάτες ριψοκινδυνεύουν και πηδούν μέσα στους κάδους. Μια φορά τρόμαξα από μια γάτα που είχε παγιδευτεί μέσα στον κάδο. Καθώς άνοιγα τον κάδο η τρομαγμένη γάτα έκανε ηρωϊκή έξοδο και αποκτούσε την ελευθερία της. Σίγουρα υπάρχουν γάτες που στάθηκαν πιο άτυχες και ζυμώθηκαν μέσα στις σκουπιδιάρες. Υπάρχουν και άλλες που χάνουν τις ζωές τους από τα αυτοκίνητα. Θυμάμαι μια να ψυχορραγεί στο οδόστρωμα και μια άλλη από δίπλα να μην δείχνει ταραχή από αυτό που βλέπει.Οι γάτες, αν και εφτάψυχες, πεθαίνουν και αυτές. Τις σώζει ότι γεννάνε τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο. Ο αριθμός των γεννήσεων  ξεπερνά τις απώλειες και ο πληθυσμός τους αυξάνεται ικανοποιητικά.

Οι γάτες είναι ενοχλητικές όταν νιαουρίζουν επίμονα και όταν μπουκάρουν απρόσκλητες από τα παράθυρα των σπιτιών. Καθοδηγούνται από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Οι αδέσποτες γάτες γίνονται εύκολα  θύματα μαζικών εξοντώσεων, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Οι φόλες, οι βασανισμοί, η στείρωση, η υιοθεσία, η περίθαλψη από φιλοζωϊκές εταιρείες είναι μερικές από τις ανθρώπινες συμπεριφορές που γεύονται οι γάτες.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

1 σχόλια:

Τη 1:57 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Eriugena είπε...

Η σχέση μας με τα ζώα είναι μιά καθοριστική σχέση, μιάς και ασχολείστε με το "συμβολικό πεδίο" θα τολμούσα να πω πως είναι μια απο τις θεμελιακές συμβολικές σχέσεις...δεν γνωρίζω πολλά επι του θέματος αλλά θα μπορούσα να σας κοινοποιήσω πολλές δυσάρεστες εμπειρίες μου..νομίζω όμως πως αυτό είναι περιττό..το μόνο που μπορώ να πω, επι τη βάσει των ταπεινών ενασχολήσεων μου για την σχέση νεωτερικού-"παραδοσιακού" αλλά και επι τη βάσει ιχνους βίωσης του προνεωτερικού, είναι ότι η νεωτερικότητα δείχνει ίσως τα πιο "άσχημα" χαρακτηριστικά της θεμελιακά και στο ζήτημα αυτής της σχέσης, την ίδια στιγμή που "διαφωτισμένες-νεωτερικές" φωνές δείχνουν μιά εναλλάκτικη οδο..δύσκολο "περιφερειακό" θέμα...είναι όμως περιφερειακό; Με εκτίμηση Γ.Τζανάκος

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα