Κυριακή, Μαΐου 15, 2011

8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥΟταν ο Ελιοτ έστελνε την άφατη σκληρότητα Απρίλη μήνα, «σμίγοντας θύμηση κι επιθυμία», δε γνώριζε φυσικά πως η Σαλονίκη κάθε Μάιο υποδέχεται μια καθολική πνευματική ξερολίαση. Δυο οργανικές τελετές για το βιβλίο, πυκνές επισκέψεις σοφών λογίων, καβγαδάκια ερωτικά του πνεύματος, να βγαίνει κάνας μπαγιάτικος με καπέλο τζουτζέ περιμένοντας «αξιοποίηση», να περνάνε με σκοτεινά αυτοκίνητα νεότατοι ταγοί με σκληρές γραμμές προσώπου, αναμασώντας σχέδια ανάπτυξης αποθαμένα από την εποχή του Τζουμπέ.
Πάνος θεοδωρίδης

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης μιλάει για το βιβλίο "Γεζούλ"(μετάφραση:όλα χάνονται) της Νίκης Μαραγκού. Μαζί τους ο δήμαρχος Μπουτάρης και η Μαρία Κουγιουμτζή-αδερφή του Σταύρου Κουγιουμτζή.
Ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να στραφεί στις τέχνες και ιδιαίτερα στην λογοτεχνία.
Πολυπληθείς τάξεις, ξυπόλητα παιδιά και ανέχεια. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η δίψα για μάθηση ίσως να είναι άσβεστη.
Μάθημα έξω από την τάξη .Τα παιδιά πάντα χαίρονται όταν κάνουν μάθημα έξω στην φύση. Δύσκολες εποχές για δασκάλους και μαθητές (1946)Ευτυχώς που υπήρξαν φωτογράφοι όπως η Βούλα Παπαϊωάννου και ο Δημήτρης Χαρισιάδης και έχουμε σήμερα να βλέπουμε φωτογραφικό υλικό από τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας.

Στην διεθνή έκθεση βιβλίου παρουσιάστηκε μια συλλογή(Ίδρυμα Μ.Τριανταφυλλίδη) από 50 σχολικά  βιβλία του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου. Τα βιβλία αυτά εκδόθηκαν στην Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Μερικά από αυτά είναι μοναδικά.

Μέριμνα για την ορθογραφία των λέξεων.

Ορθή εκμάθηση των κανόνων της γραμματικής.

Παιδικά βιβλία

Με μια ξένη γλώσσα θεωρείσαι πιο μορφωμένος. Είναι έτσι;

Ο Μ.Τριανταφυλλίδης κληροδότησε την περιουσία του για να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα είχε σαν σκοπό την προαγωγή της Παιδείας σε ελληνόπουλα που ζούσαν και ζουν "μια γλωσσική ακαταστασία".


Τα μεγάλα οράματα!Η κατήχηση απαραίτητη!

Τα καταγεγραμμένα  γεγονότα του παρελθόντος που στιγματίζουν την πορεία του ελληνικού έθνους.

Είναι η Ελλάδα τα βουνά, οι κάμποι, οι θάλασσες και τα ποτάμια;


Η προαγωγή της λογικομαθητικής σκέψης σε έναν κόσμο όπου ελάχιστα πράγματα προσεγγίζονται με την λογική.Τίτλος της έκθεσης εικονογράφησης "Μίλα, μην φοβάσαι". Τελικά η ομιλία είναι ταμπού. Οι άνθρωποι περιορίζουν τον λόγο μόνο στα αναγκαία. Κάνουν χρήση αυτού του λόγου μόνο για να ικανοποιούν τις πρακτικές τους ανάγκες και περιορίζουν την έκφραση των συναισθημάτων τους.Το εικαστικό εργαστήρι παρουσιάστηκε από την  καθηγήτρια-συγγραφέα Riita Oittinen τον Οκτώβριο του 2010 στο Φινλανδικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Εταιρεία της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού-Εφήβου. H έκθεση εικονογράφησης είχε στηθεί στην παιδική γωνιά.

Πολλοί θεωρούν ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν κάτι επαναστατικό για τον χώρο της Παιδείας. Προσωπικά δεν με βρίσκουν σύμφωνο τέτοιες απόψεις. Ναι, μας ανοίγονται καινούριοι δρόμοι αλλά θα πρέπει να τους εξερευνήσουμε με πυξίδα προσανατολισμού τα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων. Ελπίζω  ότι θα κάνουμε σωστή χρήση των υπολογιστών.

Παρούσα στην παιδική γωνιά και η  κάλπη. Η κάλπη είναι μια αφορμή για τα παιδιά να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους με τον γραπτό λόγο. Σαν κίνητρο έχουν την δημοσίευση των πρωτότυπων απαντήσεων στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ. Σε αυτήν την έκθεση βιβλίου το θέμα ήταν η εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων. Η κάλπη είναι ένας καλός τρόπος για να ακούμε τα παιδιά.  
Στο φιλολογικό καφενείο έγιναν παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις.

Η γωνιά των εφήβων
Ο χώρος  για τον Οδυσσέα Ελύτη(βιβλία, φωτογραφίες, οπτικο-ακουστικό υλικό).


Φωτογραφία του Πάρι Πετρίδη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα