Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2011

ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ(2)Μάζευε και ας είναι...λέξεις! Οι 13.000 σελίδες με κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες  που υπάρχουν στο αρχείο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, αποτελούν το τεκμήριο ενός ασίγαστου πάθους για τη συνεχή δημιουργία και προώθηση μιας εθνικής γλώσσας που "θα την μιλάει και θα την αισθάνεται" το σύνολο του κόσμου. Τα μαθήματα που κάνει ο Τριανταφυλλίδης  στην Γλωσσική Αγωγή του "ανοίγουν τα μάτια".  Η γλώσσα είναι ένα ιδανικό, μια διαρκής και αληθινή πνευματική επανάσταση! Ο Μαρωνίτης λέει πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει "νεοελληνική γραμματική, μεταλογοτεχνική, μεταψυχαρική, επιστημονική και αστικού λεξιλογίου" χωρίς την προσπάθεια του Τριανταφυλλίδη.

O Τριανταφυλλίδης είναι μανιώδης συλλέκτης των λέξεων που μιλιούνται στην καθομιλουμένη. Καταγράφει διαρκώς λέξεις και βιώνει την δική του αγρυπνία σε μια γλώσσα που είναι ένας ζωντανός και εξελισσόμενος οργανισμός. Μπορούμε να ισχυριστούμε πως διαθέτει το πάθος ενός δημοσιογράφου που αγαπάει την επιτόπια έρευνα. Δεν μένει μόνο σ' αυτήν την έρευνα αλλά ενδιαφέρεται και για την πρακτική εφαρμογή όλων αυτών που ανακαλύπτει. Ίσως, αυτός να  είναι και ο λόγος που μετά την φυγή του από το Πανεπιστήμιο επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα το συγγραφικό του έργο αλλά και φροντίζει να μην ξεκόψει από τα σχολεία και τους μαθητές. Τα σχολεία αποτελούν πρωτογενές πεδίο άσκησης και εφαρμογής της γλωσσικής γνώσης και ο Τριανταφυλλίδης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό!

Για τον Μαρωνίτη ο Τριανταφυλλίδης υπήρξε "μια πολιτική φυσιογνωμία με επιστημονικό κύρος" που αγνοούταν στον καιρό της. Ας  παραδεχτούμε όλοι πως αυτό συμβαίνει πάντα:Μια μαχητική συνείδηση που παράγει πρωτότυπο δημιουργικό έργο αγνοείται σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να συλλάβει τα θαύματα εν τη γενέσει τους! Ίσως, όμως, αυτή η άγνοια να είναι για το καλό και την προκοπή του δημιουργικού έργου...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ   
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα