Κυριακή, Ιουνίου 19, 2011

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ, "Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ"(Η Κατερίνα Καριζώνη μιλάει για το βιβλίο της στο φεστιβάλ Βιβλίου θεσσαλονίκης)


Με το βιβλίο της "Ο Χάρτης των Ονείρων" η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη έρχεται να  καλύψει ένα κενό  ιστορικής γνώσης. Με καταγωγή από την Μάνη, η Καριζώνη δίνει διέξοδο στην φαντασία της συγγράφοντας θαλασσινές περιπέτειες με πρωταγωνιστές πειρατές, νησιωτοπούλες και ψαράδες -η Καριζώνη διαχωρίζει τους πειρατές από τους κουρσάρους. Οι δεύτεροι ήταν έμμισθοι που σε καιρό πολέμου προκαλούσαν δολιοφθορές στους αντιπάλους. Το βιβλίο "Ο Χάρτης των Ονείρων" είναι το τρίτο μιας σειράς βιβλίων με θέμα την Πειρατεία. Τα άλλα δύο είναι "Ο μονόφθαλμος" και η "Πειρατεία στην Μάνη και την Μεσόγειο".

Για να καταλάβουμε την πλοκή της ιστορίας θα πρέπει να την εντάξουμε σε ένα χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο η Κωνσταντινούπολη έχει πέσει στα χέρια των Οθωμανών. Η Ενετοκρατία τα χρόνια εκείνα παρακμάζει στα νησιά του Αιγαίου και οι Οθωμανοί  καιροφυλακτούν για να κατακτήσουν και να βρουν διέξοδο στην Μεσόγειο. Επίσης, το 1500 ανακαλύπτεται η Αμερική και το εμπόριο κάνει στροφή από την Δύση στον νέο κόσμο. Κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας είναι ο αρχηγός του Οθωμανικού στόλου Μπαρμπαρόσα και ο φτωχός ψαράς Νικόλας Μοστράτος που βιώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα για τα μάτια μιας όμορφης και πλούσιας  αριστοκράτισσας που ονομάζεται Δόνα Ευγενεία Ραγούση.Ο Μπαρμπαρόσα είναι ένας έλληνας μουσουλμάνος που αποδεικνύεται ευφυέστατος . Η Καριζώνη μας πληροφορεί πως  ο αρχηγός των Οθωμανών έχει μεγάλο πείσμα που τον βοηθάει να  κατακτήσει την Ρόδο μετά από ενάμιση μήνα πολιορκίας. Προς το τέλος της ιστορίας ο ήρωας περιπλανιέται στα χρόνια της Αναγέννησης στην Βενετία και επιστρέφει κάποια στιγμή στην πατρίδα του.

Το βιβλίο σύμφωνα με την Λία Νικολαϊδη είναι ανθρωποκεντρικό.  Η Κατερίνα Καριζώνη το έγραψε όταν συνειδητοποίησε στο "Σπίτι της Λογοτεχνίας" στη Πάρο πως οι ντόπιοι αγνοούσαν τον τρόπο παράδοσης του νησιού στους Οθωμανούς. Κάθισε και μελέτησε όλες τις ιστορικές πηγές και είναι σαν να πήρε "την σκυτάλη από τους προηγούμενους για να την παραδώσει στους επόμενους". Αυτό, εξάλλου, είναι το νόημα του συγγραφικού έργου σύμφωνα με την συγγραφέα. Περισσότερα στο προσωπικό της ιστολόγιο, στην διεύθυνση:
http://karizoni.blogspot.com/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα