Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

NEW ROSE
Θα ήταν τέλη της δεκαετίας του 1980 και έψαχνα δίσκους εναλλακτικής ροκ μουσικής. Θυμάμαι τότε πως είχα αποφύγει τα δισκοπωλεία του κέντρου και είχα σταμπάρει ένα υπογειάκι επί της οδού Παπάφη, ακριβώς απέναντι από το πρώτο Λύκειο Τούμπας. Το μαγαζάκι είχε στην  πρόσοψή του δίσκους και σκόπευα να το επισκεφτώ για να δώ αν είχε κάτι που με ενδιέφερε.

Αρκετά συχνά έβλεπα έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί παρκαρισμένες μηχανές μεγάλου κυβισμού. Το δισκάδικο αυτό δεν έμοιαζε με ένα συνηθισμένο δισκάδικο. Αποτελούσε περισσότερο έναν  πόλο έλξης για άτομα που είχαν κοινό ενδιαφέρον για την μουσική. Στο στέκι αυτό- για στέκι πρέπει να μιλάμε- οι βραδιές διαρκούσαν πολύ. Το ξενύχτι είχε πολλή μουσική και πιοτό! Ο ιδιοκτήτης του φαινόταν αδιάφορος για τα χρήματα και περισσότερο τον ενδιέφερε να συναντιέται με κόσμο που αγαπούσε την μουσική και την επικοινωνία. Μια τέτοια εντύπωση είχα αποκομίσει τότε και ήταν καιρός να το επιβεβαιώσω με την επίσκεψή μου. Καθώς κατέβαινα τα σκαλοπάτια  έβλεπα ένα τύπο με διαπεραστικό βλέμμα και γατίσια μάτια να με χαιρετά. Μου είπε να καθίσω στην καρέκλα. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς δίσκο του είχα ζητήσει και αυτός μου έβαλε αμέσως στο πικάπ ένα τραγούδι με ελληνικό στίχο που μιλούσε για μια "Σίσσυ που ήθελε να γίνει πουτανάκι"! Ο τύπος φαινόταν να μην χάνει χρόνο. Μόλις τέλειωσε το τραγούδι με ρώτησε για τις εντυπώσεις μου. Δεν το είχα ξανακούσει το τραγούδι και καταλάβαινα πως η γνώμη ενός άγνωστου επισκέπτη σαν και εμένα ήταν υπολογίσιμη. Αργότερα, σε έναν δίσκο της wipe out (1988) που περιελάμβανε διάφορα γκρουπάκια με ελληνικό και ξένο στίχο θα αναγνώριζα τον ιδιοκτήτη του δισκάδικου σε φωτογραφία. Υπέθεσα τότε πως το τραγούδι που είχα ακούσει ήταν από  μια μπάντα που ονομάζεται New Rose. Σε εκείνο το δίσκο οι New Rose συμμετείχαν με το τραγούδι "down to the river side"- αυτό είναι που ακούγεται και στο βίντεο. 

Tο γκρουπ New Rose είχε δημιουργηθεί το 1984 στη Θεσσαλονίκη και η σύνθεση των μελών του άλλαζε διαρκώς. Στο ενημερωτικό έντυπο εντός του δίσκου μαθαίνουμε ότι τα μέλη του συγκροτήματος άλλαζαν κάθε μήνα. Οι New Rose έπαιζαν μουσική για το κέφι τους και δεν δεσμευόταν από τίποτα! Ήταν αυθεντικά ερασιτέχνες και γι' αυτό απολάμβαναν αυτό που έκαναν! Ο Rolai στα φωνητικά, ο Gelis στην φωνή και κιθάρα, ο Pussycat στο μπάσο και ο Blacksmith στα τύμπανα δήλωναν "πως είχαν φιλίες με τα φαντάσματα, χόρευαν βαλς, έτρωγαν σταφύλια με την Κλεοπάτρα και είχαν Aids".

Η δεκαετία του 80 είχε μια γόνιμη τρέλλα και μια "ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη". Ψάχνω στο σπίτι να βρω την κασέτα της Lazy Dog "Give dees a change" με τα τραγούδια "Η Ελεονώρα είναι νεκρή" και το "καταραμένο τραγούδι" των New Rose. Ως τότε θα ξαναθυμάμαι τα λόγια:
"Ένα για την Σίσσυ
δυο για την Σίσσυ
δώστα όλα για την Σίσσυ"         

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα