Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

"ΖΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ"*(ΣΩΠΑ, ΚΑΛΕ!!!)

Στην τηλεόραση μπορεί να είναι όλα σκηνοθετημένα αλλά κάποιες εικόνες είναι δυνατόν να διαφεύγουν του σκηνοθετικού ελέγχου. Για παράδειγμα βλέπουμε όλους τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ να πέφτουν σαν ακρίδες πάνω στους πολιτικούς που προσέρχονται στην βουλή. Ο τηλεοπτικός φακός, επίσης, δεν μπορεί να αποκρύψει το άγχος και την αγωνία που νιώθουν οι δημοσιογράφοι μπροστά στο καινούριο πολιτικό σκηνικό. Η εξουσία ανακατανέμεται και καινούριοι συσχετισμοί δυνάμεων προκύπτουν από αυτήν την ανακατανομή. Τώρα, οι πολιτικοί συντάκτες θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο και την θέση τους και να προσαρμοστούν σε ένα αλλιώτικο δίκτυο δημοσίων σχέσεων και κοινωνικών επαφών. Τώρα, αξιολογείται η ευελιξία τους ό,τι και αν σημαίνει αυτό! Εκεί που ο καθένας είχε δημιουργήσει το δικό του ζωτικό χώρο για την ανάδειξη της είδησης-πληροφορίας, εκεί όλα ανατρέπονται ή, τουλαχιστον, δεν είναι όπως πριν.

Ανάμεσα στους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ οικοδομείται μια σχέση αμοιβαιότητας. Οι πολιτικοί χρειάζονται τους δημοσιογράφους για να υποστηρίζουν και να αναδεικνύουν το έργο τους και οι δημοσιογράφοι έχουν ανάγκη τους πολιτικούς για να βρίσκονται κοντά στην πηγή της είδησης-πληροφορίας έτσι ώστε να την αναμεταδίδουν πρώτοι και να κατέχουν την αποκλειστικότητά της.

Ακούω ,κατά καιρούς, κάποιους τηλεπαρουσιαστές ειδήσεων να επικαλούνται συνομιλίες με  "κορυφαία κυβερνητικά στελέχη" προκειμένου να αποδώσουν εγκυρότητα και αξιοπιστία στην είδησή τους. Τότε, μαζί με το γέλιο που ρίχνω, σκέφτομαι πως η πολιτική και η τηλεοπτική δημοσιογραφία είναι ,πια, δύο πεδία που έχουν συγχωνευτεί! Έτσι εξηγείται που ο κ.Ρέππας παρενέβη πρόσφατα στο δελτίο ειδήσεων των οκτώ στο Mega και είπε το μνημειώδες "καλησπέρα σε εσάς  και τους τηλεθεατές μας".


* Σχόλια των δημοσιογράφων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα