Παρασκευή, Νοεμβρίου 11, 2011

"ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΙΔΕΩΝ"

Ως εκφωνήτριες ειδήσεων στην δημόσια τηλεόραση χαρακτηρίζονταν από κάποια ουδετερότητα. Τώρα, με τις τελευταίες κομματικές και όχι πολιτικές εξελίξεις, εμφανίζονται επιθετικές και αγενείς. Από τηλεπαρουσιάστριες ειδήσεων αναβαθμίζονται σε πολιτικές αναλύτριες που υποδύονται τις σκληροτράχηλες ανακρίτριες του πολιτικού συστήματος. Είναι ευκόλως αντιληπτό πως η επιθετική στάση και η αυστηρότητά τους πηγάζουν από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στο χώρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν συνειδητή αντίδραση στο πολιτικό σύστημα που κάνει ό,τι μπορεί για να το σιχαθούμε!

Τα παράπονα, οι ειρωνείες και τα πικρόχολα σχόλια των τηλεπαρουσιαστριών υποβαθμίζουν την ποιότητα της ενημέρωσης που, μοιραίως,  περνάει σε δεύτερη μοίρα. Τις τελευταίες μέρες οι κυρίες επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ εμπάθειας. Ως "ελεγκτές ιδεών" αποσύρουν από την κυκλοφορία του δημόσιου διαλόγου κάθε σκέψη που διαφεύγει από την κυρίαρχη ιδεολογία με την οποία, παρεμπιπτόντως, έχουν γαλουχηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε σκέψη που παρεκκλίνει από την κατεστημένη νοοτροπία και συμπεριφορά και μόλις μετά βίας διασώζεται στο καταθλιπτικό τηλεοπτικό περιβάλλον, βαφτίζεται "επικίνδυνη" και αναθεματίζεται ως μέρος μιας πολύπλοκης και δυσνόητης θεωρίας που είναι ουτοπική και ανεφάρμοστη.

Δυσνόητες θεωρίες που απαιτούν σκέψεις και καινούριες λέξεις δεν έχουν θέση στο τηλεοπτικό λεξιλόγιο. Το πιεστικό αίτημα για άμεση λύση "εδώ και τώρα" είναι η μοναδική πραγματικότητα της τηλεόρασης. Οι τηλεπαρουσιάστριες, ωστόσο, θα έπρεπε να μας εξηγήσουν τι νόημα δίνουν στο "εδώ" και στο "τώρα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα