Κυριακή, Μαρτίου 11, 2012

Ο "ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες το ποδόσφαιρο είναι μια βαριά βιομηχανία θεάματος. Ο βασιλιάς των σπορ τα έχει όλα! Έχει μάνατζερ και μπόλικο μάρκετινγκ για να χορτάσουν όλοι. Έχει υπερτιμημένους παίκτες, σταριλίκι και ύποπτες συναλλαγές των παραγόντων. Έχει κυκλώματα προώθησης των παικτών-προιόντων και διακίνηση αστρονομικών ποσών. Το θέαμα, βέβαια, ως κάτι που ξεπερνάει τον εαυτό του έχει και ντόπα! Το σύστημα, κοινώς, τα έχει "φτύσει" και δεν βασίζεται στις δικές του δυνάμεις.

Πολλές φορές βλέπω ομάδες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των ποδοσφαιρόφιλων να διαθέτουν παίκτες που τρέχουν πάνω κάτω ασταμάτητα λες και τα πνευμόνια τους είναι τεράστιες δεξαμενές οξυγόνου. Ακόμα και ο πιο ανίδεος θα συμφωνούσε ότι μια τέτοια φυσική κατάσταση δεν μπορεί να προέλθει μόνο από την προπόνηση αλλά χρειάζεται και κάτι ενισχυτικό.

Η Ισπανία, αν δεν κάνω λάθος, κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των αιφνίδιων θανάτων ποδοσφαιριστών. Το ποδόσφαιρο αυτής της χώρας διαθέτει κορυφαίες ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο που προσφέρουν άφθονο θέαμα στην αρένα των γηπέδων. Σε μια τέτοια αρένα οι ποδοσφαιριστές ντοπάρονται με χημικά σκευάσματα ή τρυπιούνται με βελόνες για να επιτυγχάνουν την μέγιστη απόδοση -στην γειτονική Ιταλία υπήρξαν και συγκεκριμένα περιστατικά που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές!

Στην κοινωνία του θεάματος οι απαιτήσεις και η πίεση για όλο και περισσότερη απόδοση μετατρέπουν τους αθλητές σε υπεραθλητές! Νέα παιδιά  που διψούν για διακρίσεις και υψηλές αποδοχές καταβάλλουν ένα έργο που είναι δυσανάλογο των δυνάμεων τους και  θυσιάζονται στον βωμό του θεάματος! Προεξοφλώ αν και το απεύχομαι, πως μελλοντικά αυτοί οι ποδοσφαιριστές  θα έχουν προβλήματα υγείας. Το παρόν τους είναι προσοδοφόρο αλλά το μέλλον τους δεν προβλέπεται  ως τέτοιο.

Μήπως τα μέλη της κοινωνίας μας μοιάζουν περισσότερο  με υπεραθλητές που ντοπαρίστηκαν μια φορά κι έναν καιρό με το χρήμα; Μήπως;  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα