Σάββατο, Απριλίου 28, 2012

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ(2)Από την παρουσίαση του βιβλίου "Η απελευθέρωση των ζώων" στην ΕΔΟΘ. Μιλά ο Σταύρος Καραγεωργάκης(Μάϊος 2011). Στο βίντεο παρουσιάζω ολοκληρωμένη την παρουσίαση από τον Σάκη Καραγεωργάκη.


Έχει αρκετά χρόνια που ένας γνωστός μου κοιτούσε επίμονα μια όμορφη κοπέλα να περιεργάζεται τα περιοδικά σε ένα περίπτερο. Ο γνωστός μου παραμόνευε την κατάλληλη στιγμή για να της εκφράσει το θαυμασμό του. Ωστόσο, όλα έπρεπε να γίνουν σύντομα. Αυτοσχεδιάζοντας στην στιγμή, πήρε θάρρος και της απευθύνθηκε: «Αν σου κάνω καμάκι θα βάλεις το σκύλο σου να με δαγκώσει;». Η ανυποψίαστη κοπέλα χαμογέλασε και αποχώρησε μαζί με τον σκύλο της. Η απόπειρα προσέγγισης υπήρξε ανεπιτυχής αλλά μας έκανε να γελάμε για κάμποση ώρα μετά το συμβάν. Η σοβαροφανής ανάλυση των αιτιών για την αποτυχία μπερδευόταν κάθε λίγο και λιγάκι με σπαρταριστά γέλια! Εν μέσω θυμηδίας, το πόρισμα ήταν σαφές: Ο γνωστός μου δεν είχε σκύλο. Ο σκύλος ως διαμεσολαβητικό αντικείμενο προσέγγισης θα αποτελούσε ένα καλό πρόσχημα στην πρώτες κρίσιμες στιγμές της επικοινωνίας.
 

Τα χρόνια πέρασαν και οι συνοδοί των σκύλων φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα στην πόλη. Τα πάρκα αναψυχής των ανθρώπων κατάντησαν πάρκα αναψυχής των σκύλων - όπως έχω ξαναγράψει. Τα μικρά παιδιά φοβούνται τους σκύλους και κρατάνε από το χέρι τούς γονείς τους. Οι συνοδοί βγάζουν τα σκυλιά τους για να κάνουν την ανάγκη τους. Κάποιοι από αυτούς τους συνοδούς δεν θέλουν να δίνουν δικαιώματα και κρατάνε σακουλάκια στα οποία εναποθέτουν τις ακαθαρσίες των ζώων. Άλλοι, είναι αδιάφοροι και χοντρόπετσοι. Υπάρχουν πεζοδρόμια στα οποία χρειάζεται να κάνεις σλάλομ για να μην πατήσεις τις ακαθαρσίες. Πριν χρόνια διάβαζα ότι η κατάσταση στην Γαλλία είχε φτάσει τόσο πολύ στο απροχώρητο που είχε συσταθεί ειδική υπηρεσία για την περισυλλογή των περιττωμάτων των σκύλων.

Όταν συναντιούνται δύο σκυλιά δεν υπάρχει περίπτωση να μην γαβγίσει το ένα το άλλο. Τότε, οι συνοδοί βρίσκουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν. Μιλάνε για τις αντιδράσεις που έχουν τα ζωάκια τους στα διάφορα ερεθίσματα. Για το φαγητό που τρώνε και για τα «κακάκια τους που είναι σκληρά». Ξαφνικά, οι συνοδοί ανακαλύπτουν πως έχουν ένα θέμα συζήτησης πέρα από τις εμβριθείς αναλύσεις για τον καιρό και τις παραξενιές του.

Δύο σκύλοι ενώνουν δύο άγνωστους ανθρώπους. Έχουν αναπτυχθεί ειδύλλια και έχουν προκληθεί ατέλειωτες συζητήσεις για τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου. Ολόκληρη η Ιαπωνία έχει για σύμβολό της ένα σκύλο που υποδεχόταν στην αποβάθρα των τρένων τον κύριο που σχολνούσε από την δουλειά. Το συγκινητικό της ιστορίας ήταν πως ο σκύλος συνέχισε να είναι πιστός στο ραντεβού ακόμη και δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του κυρίου του -αν θυμάμαι καλά. Οι άνθρωποι αγαπούν τα σκυλιά γιατί αρέσκονται να τα κατέχουν αλλά και γιατί ξέρουν πως δύσκολα αυτά θα τούς προδώσουν μέσα σε μια σχέση εξάρτησης. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η ζωοφιλία είναι υποκατάστατο μιας ματαιωμένης αγάπης για τον άνθρωπο. Οι ζωόφιλοι θεωρούνται μισάνθρωποι που έχουν υποστεί διαψεύσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και δεν χάνουν ευκαιρία σε, κάθε καταδικαστέα περίπτωση κακοποίησης ζώου, να εκδηλώνουν την μισανθρωπία τους.

Ορισμένοι αγαπούν τα σκυλιά γιατί αυτά δεν μπορούν να μιλάνε. Φαίνεται πως τα λόγια και οι κουβέντες είναι μεγάλος μπελάς! Πολλές φορές ακούω τους συνοδούς των σκύλων να τoυς μιλάνε σαν να απευθύνονται σε ανθρώπους. Όλοι ,ανεξαιρέτως, νιώθουν χρήσιμοι και αναγκαίοι για την ζωή του σκύλου τους.

Κάποιοι τα σιχαίνονται και αποφεύγουν να τα αγγίζουν. Άλλοι, όχι μόνο τα αγγίζουν αλλά τα φιλάνε κιόλας. Αυτοί που θα κάνουν το λάθος να το βρουν αηδιαστικό ακούνε προσβλητικά λόγια όπως ότι «το σώμα των σκύλων είναι καθαρότερο απ’ το δικό τους». Οι κτηνίατροι ελέγχουν τακτικά την υγεία των οικόσιτων σκυλιών και τους κάνουν όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια. Υπάρχουν, ωστόσο, τα αδέσποτα που επιτίθενται σε αμέριμνους ανθρώπους και τους δαγκώνουν.

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν καλά τον τόνο και την χροιά της ανθρώπινης φωνής. Έχουν καταπληκτική αντίληψη και αντιλαμβάνονται τους σεισμούς γαβγίζοντας επίμονα και ανήσυχα λίγο προτού να συμβούν. Τα σκυλιά εκπαιδεύονται να διασώζουν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Υπάρχουν τραυματίες που επιβιώνουν χάρη σε σκύλους που καταλαβαίνουν την δυσχερή τους θέση και τούς σώζουν, καθοδηγώντας τις ομάδες διάσωσης. Τα σκυλιά είναι φύλακες που ειδοποιούν τους σπιτονοικοκύρηδες για πιθανή εισβολή ληστών στα σπίτια. Σε ερημικά μέρη είναι η παρηγοριά για αρκετούς ηλικιωμένους που έχουν προβλήματα υγείας. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα σκυλιά τους , ιδιαίτερα αν τα μεγαλώνουν από μικρή ηλικία. Κάθε απώλεια τούς στοιχίζει αφάνταστα.

Ο Σοπενάουερ, αν δεν κάνω λάθος, τα είπε όλα σε μια μόνο φράση: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο αληθινό από το τίναγμα της ουράς ενός σκύλου». Εσύ, κυρία μας, που βολτάρεις τον σκύλο σου και κουνάς την «ουρίτσα σου», πιθανόν, να ψεύδεσαι…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα