Πέμπτη, Απριλίου 12, 2012

BALKAN EXPRESS-ΡΟΜΑ


Στην Φοντάνα ντι Τρέβι οι επισκέπτες της αιώνιας πόλης γυρνούν την πλάτη τους και εκσφενδονίζουν κέρματα. Την ώρα της ρίψης θυμούνται να κάνουν ευχές! Τα νομίσματα μένουν ασάλευτα μέσα στο νερό του συντριβανιού. Κάπου αλλού, στις υποβαθμισμένες περιοχές που ζουν οι Ρομά, τα κοριτσάκια μπαίνουν μέσα στα συντριβάνια και, αν είναι τυχερά, ανασύρουν κέρματα! Η εθιμοτυπική ρίψη κερμάτων φαίνεται ότι συμβαίνει και εκτός της Ρώμης. Μόνο που οι συνθήκες ζωής ανάμεσα στους Ρομά και τους κατοίκους της Ρώμης είναι μέρα με την νύχτα. Μια μέρα και νύχτα που εναλλάσσεται μέσα σ' έναν βαρύ βαλκανικό χειμώνα.

 Τους έβλεπα την Κυριακή στο Balkan Express (υποδειγματική εκπομπή της ΕΤ 3) να αγωνίζονται για την άρση όλων των προκαταλήψεων και για την διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Οι "τσιγγάνοι των Βαλκανίων" ζούνε σε παραπήγματα και λασπωμένους δρόμους. Έχουν υποβαθμισμένη παιδεία και θεωρούνται από τον υπόλοιπο κόσμο "βρώμικοι και κλέφτες". Δεν τούς αρέσουν αυτά τα στερεότυπα που τούς συνοδεύουν και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να δείξουν πως είναι διαφορετικοί! Διατηρούν ραδιοφωνικό σταθμό για να δίνουν βήμα έκφρασης στους ομοφύλους τους και αναζητούν χορηγούς για να βλετιώσουν το πρόγραμμα του σταθμού τους. Αρκετά από τα μέλη των Ρομά κατέχουν σημαίνουσες θέσεις και μετέχουν ισότιμα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της περιοχής στην οποία ζουν. Μια σπουδαία τραγουδίστρια μιλάει στον τηλεοπτικό φακό για το αίσθημα ελευθερίας και για την αγάπη των Ρομά να ταξιδεύουν. Οι Ρομά επιθυμούν να πηγαίνουν παντού χωρίς να τούς εμποδίζει κανείς. Δεν γνωρίζουν ούτε από σύνορα, ούτε από οργανωμένους στρατούς και πολέμους. Αν και φιλειρηνικοί, αρκετές χιλιάδες από αυτούς έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας!

Οι οικογένειες των Ρομά είναι πολυμελείς. Μέσα στην φτώχεια και την εξαθλίωση βρίσκουν παρηγοριά στην μουσική. Δίνουν το παρόν στα πανηγύρια και αγαπούν το χορό και την κίνηση. Μπροστά στον τηλεοπτικό φακό γίνονται επιδειξιομανείς. Τα μικρά παιδιά κυκλοφορούν καπνίζοντας ελεύθερα. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι αρκετά επιδέξια με την χρήση μουσικών οργάνων- από ότι καταλαβαίνω παίζουν πιο πολύ  πνευστά και κρουστά.

Η κυριακάτικη εκπομπή Balkan Express υπήρξε μια πανδαισία ήχων και χρωμάτων! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκπομπής.

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα