Παρασκευή, Απριλίου 06, 2012

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ


 (Όλόκληρη η διάλεξη του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα. Μόνο επαινετικά λόγια έχω να πω για το Αρχαιολογικό Μουσείο που ανταποκρίνεται με θέρμη για την, όσο το δυνατόν, καλύτερη οργάνωση των φιλολογικών βραδυνών που οργανώνονται από το περιοδικό "Φιλόλογος").


Μπορεί να μην είμαι αρχαιολόγος αλλά καταλαβαίνω καλά την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων που ολόκληρη η  ζωή τους είναι μια πάλη για να πετύχουν μια σημαντική ανακάλυψη. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης ανήκει στην κατηγορία αυτών που έχουν ευτυχήσει να δουν το έργο τους να αποδίδει! Στο πρόσωπο του καθηγητή είναι σαν να ανταμείβεται η εργατικότητα, η πειθαρχία, η επιμονή, το πείσμα, η περιέργεια και η βαθιά και ευρεία γνώση του αντικειμένου. Η ανακάλυψη της αρχαίας Ελεύθερνας- " με την οποία η Ελλάδα μπήκε στον κατάλογο των δέκα μεγαλύτερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στον κόσμο"- κάνει όλους τους συμπατριώτες μας υπερήφανους.

Η αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη είχε μπει από παλιά στο στόχαστρο των αρχαιολόγων. Ο Νίκος Σταμπολίδης μας αφηγείται την περίπτωση ενός άγγλου αρχαιολόγου που έκανε ανασκαφές στα 1921 -αν δεν κάνω λάθος- αλλά θα εγκατέλειπε γρήγορα τις προσπάθειες, πεπεισμένος πως δεν υπάρχει τίποτα εκεί που θα μπορούσε να βρεθεί. Ο ίδιος αρχαιολόγος θα επισκεπτόταν ξανά την περιοχή το έτος 1931. Μια δυνατή νεροποντή θα την θεωρούσε κακό σημάδι και θα αποσυρόταν οριστικά από κάθε έρευνα.

 Η ανακάλυψη των εντυπωσιακών ευρημάτων- μεγάλο μέρος αποτελούν τα κτερίσματα των τάφων από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας- ήταν γραφτό να πραγματοποιηθεί από Έλληνες και στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον  Νίκο Σταμπολίδη. Ο καθηγητής κάνει ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα από το 1985 όταν ήταν 29 χρονών. Η ηλικία του εκείνη την περίοδο τού είχε επιτρέψει να έχει οράματα που η υλοποίησή τους θα απαιτούσε μακροχρόνια έρευνα, πίστη και κουράγιο για όλα τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που θα παρουσιάζονταν μέχρι την σημαντική ανακάλυψη. Τώρα, η αρχαία Ελεύθερνα ανήκει στην Κρήτη και σε όλους τους Έλληνες. Φυλάσσεται με κρυφές κάμερες, η αστυνομία είναι ενήμερη για το πολύτιμο υλικό των ανασκαφών και οι κάτοικοι, σύμφωνα με τον καθηγητή, επαγρυπνούν και είναι οι καλύτεροι φύλακες. Ο χώρος, πιθανόν, να είναι επισκέψιμος αυτό το καλοκαίρι αρκεί να γίνουν προσλήψεις προσωπικού ασφαλείας. Η κατασκευή του Μουσείου έχει δρομολογηθεί. Ο κ. Σταμπολίδης μας ενημέρωσε ότι ο εργολάβος στον οποίο έγινε η ανάθεση του έργου, δεσμεύτηκε πως θα το παραδώσει σε ένα χρόνο από τώρα. Είδομεν!

Σας αφήνω να απολαύσετε την διάλεξη...    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα