Κυριακή, Μαΐου 13, 2012

ΑΠΘ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο διαβάζω:"Κάθε Κυριακή από 13 Μαίου έως 17 Ιουνίου μετατρέπουμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας. Ανοίγουμε τις πόρτες των εργαστηρίων, των σπάνιων αρχείων, μουσείων και συλλογών μας στους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας .Όλοι μαζί ταξιδεύουμε στο παρελθόν, εξερευνούμε το παρόν και ρίχνουμε μια ματιά αισιοδοξίας στο μέλλον. Επιμένουμε στην αξία της γνώσης και της έρευνας και κάνουμε συμμέτοχο της καθημερινής μας προσπάθειας την κοινωνία. Σας καλωσορίζουμε στο ΑΠΘ!"

Η δράση ονομάζεται "Ας παίξουμε ανασκαφή" και την ευθύνη για την οργάνωσή της έχει η λέκτορας Σαπφώ Ταμπάκη από το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Αρχικά, η κ.Ταμπάκη εξηγεί στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν. Οι συνοδοί των παιδιών που την ακούν έχουν τις δικές τους απορίες. Η μητέρα ενός παιδιού ρωτάει αν η ανασκαφή που θα γίνει στον ανοιγμένο λάκκο στον υπαίθριο χώρο του Μετεωροσκοπείου, θα είναι κανονική  και όχι εικονική. Ένα παιδί ρωτάει αν αυτά που θα βρει θα τα πάρει σπίτι του. Η κ.Ταμπάκη του εξηγεί πως τα ευρήματα συγκεντρώνονται και τοποθετούνται σε ειδικούς χώρους που ονομάζονται Μουσεία. Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη  και πρέπει να γίνεται στα μικρά παιδιά που εμπλέκονται σε ανάλογες δράσεις. Στην συνέχεια, η κ.Ταμπάκη χωρίζει τα παιδιά σε ομάδες. Με σύνεργα, κουβαδάκια, φτυαράκια και σκουπάκια, τα μικρά παιδιά μετατρέπονται σε μικρούς αρχαιολόγους που σκάβουν, βρίσκουν και βιώνουν την χαρά της ανακάλυψης. Άλλα παιδιά εκπλήσσονται και άλλα ανταγωνίζονται στην ποσότητα των ευρημάτων. Νομίσματα, θραύσματα από πηλό και  κοχύλια είναι ευρήματα που πρώτα φωτογραφίζονται και μετά συγκεντρώνονται σε μικρές πλαστικές λεκάνες.

Ωραία και αξιέπαινη η προσπάθεια της κ.Ταμπάκη και των φοιτητριών που ανέλαβαν το ρόλο του συντηρητή.

Υ.Γ Στο βίντεο που αναρτώ, δείτε  τον σκύλο μέσα στον λάκκο. Ούτε οι φωνές των παιδιών κατάφεραν να  διακόψουν τον υπνάκο του! 

2 σχόλια:

Τη 11:59 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε την κυρία Ταμπάκη για την υπέροχη εμπειρία.
Ευχαριστούμε κύριε Ξενίδη κι εσάς για την "έξυπνη" βιντεοσκόπηση των παιδιών μας.

 
Τη 12:26 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό, Γιάννη.
Χαιρετώ!
Γεωργία.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα