Τετάρτη, Μαΐου 23, 2012

ΓΙΝΑΤΙ ΡΩΜΕΪΚΟ


Ανάμεσα στον οδηγό του λεωφορείου και τον οδηγό του αυτοκινήτου υπάρχει φραστική αντιπαράθεση. Την ώρα που περνάω διαπιστώνω πως οι τόνοι πέφτουν και το συμβάν, εκτιμώ, μπορεί να καταχωρηθεί σαν ένα από τα πολλά που συμβαίνουν στους δρόμους της πόλης. Η εκτίμησή μου, ωστόσο, είναι λανθασμένη.Το περιστατικό έχει ως εξής: Ο οδηγός του μικρού αυτοκινήτου έχει τα αλάρμ και περιμένει να σχολάσει το παιδί του από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Ωστόσο, το μέρος που έχει επιλέξει για να παρκάρει προσωρινά είναι ακριβώς στην στάση του λεωφορείου. Ο οδηγός του λεωφορείου τον περιμένει να αποχωρήσει ώστε να παραλάβει και να αποβιβάσει τους επιβάτες. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι δύο οδηγοί εμφανίζονται αδιάλλακτοι και εγώ παρακολουθώ το συμβάν από κοντινή απόσταση και είμαι πολύ περίεργος να δω τον τρόπο με τον οποίο  θα εξελιχτεί. Εν τω  μεταξύ, πίσω από το ογκώδες λεωφορείο δημιουργείται ουρά αυτοκινήτων. Κάποιοι βιαστικοί οδηγοί αντιλαμβάνονται την δυσκολία διέλευσης από το συγκεκριμένο δρόμο και επιλέγουν άλλες διαδρομές. Τα λεπτά περνούν και το μποτιλιάρισμα αυξάνεται μαζί με τους περαστικούς που κοντοστέκονται και παρατηρούν τη διένεξη. 

 Οι πρώτες κόρνες και οι πρώτοι εκνευρισμοί. Ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να αποχωρήσει. Ρίχνει νευρικές ματιές στο φροντιστήριο αλλά και γύρω του. Από την απέναντι μεριά έρχεται ένα άλλο λεωφορείο που μπλοκάρει στο συγκεκριμένο σημείο. Ο οδηγός αντιλαμβάνεται την αναστάτωση που προκαλεί και βρίσκεται κυριολεκτικά ταμπουρωμένος μέσα στο αυτοκίνητο. Τα παράθυρα του είναι τελείως κλειστά και μοιάζει σαν να μην θέλει να έχει επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον που σταδιακά αρχίζει να γίνεται εχθρικό προς αυτόν. 

Τα δύο λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα και ο οδηγός του αυτοκινήτου βγαίνει από αυτό και το κλειδώνει! Κατευθύνεται προς το φροντιστήριο και δηλώνει με θράσος και τσαμπουκά πως δεν θα πάρει το αυτοκίνητο επειδή ο οδηγός του λεωφορείου υπήρξε προκλητικός -εδώ που τα λέμε ένας επαγγελματίας οδηγός που αντιμετωπίζει στο οχτάωρο της εργασίας του ιδιότροπους οδηγούς δεν έχει την ψυχική δύναμη για να είναι μελιστάλαχτος και να παρακαλεί για τα αυτονόητα. Στο φροντιστήριο μένει ελάχιστα. Ο επιβάτης ενός από τα λεωφορεία αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να τον μεταπείσει. Πράγματι, βλέπουμε και τους δύο να βγαίνουν από το φροντιστήριο. Μεταξύ τους ανταλλάσσουν απειλές και βρισιές αλλά δεν φτάνουν στην χειροδικία. Από παντού ακούγονται κόρνες και κάποιοι οδηγοί αρχίζουν να εξαγριώνονται. Ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρεμποδίζει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ξέρει πως κανείς δεν θα του συμπαρασταθεί σε περίπτωση που κάποιοι οξύθυμοι αναλάβουν δράση ε ανάλογες περιπτώσεις παρατηρώ πως υπάρχει μια ανεκτικότητα και απάθεια των πολιτών  που, μάλλον, μένουν έκπληκτοι από το θράσος και την αναισθησία κάποιων συμπολιτών τους. Τελικά, ο οδηγός αποφασίζει να πάρει το αμάξι και να το τοποθετήσει κάθετα στο πεζοδρόμιο και απέναντι από το φροντιστήριο -αν γινόταν θα το πάρκαρε και μέσα σε αυτό! Μετά από αυτήν την εξέλιξη η κυκλοφορία αποκαθίσταται και όλοι πηγαίνουν στον προορισμό τους. Λίγα λεπτά αργότερα βλέπω πως έρχεται ένα περιπολικό που είτε περνάει τυχαία είτε έχει δεχτεί κλήση.Το πλήρωμα του περιπολικού δεν χρειάζεται να επέμβει καθώς το επεισόδιο θεωρείται λήξαν!

Το παραπάνω περιστατικό είναι η κλασσική περίπτωση ενός ανθρώπου που τού έχουν πληγώσει τον εγωισμό του και συμπεριφέρεται ως ένας μικρός τυραννίσκος απέναντι στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Μια προσωπική αντιπαράθεση καταλήγει να είναι άσκηση ψυχραιμίας σ' έναν δρόμο δημόσιας χρήσης. Ο  θρασύδειλος οδηγός του αυτοκινήτου έχει το άδικο με το μέρος του και υιοθετεί μια επιθετική στάση απέναντι στον οδηγό του λεωφορείου που πεισματικά διεκδικεί την αποκατάσταση και τον σεβασμό του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. 

Στις επαναληπτικές εκλογές αναζητούμε τον οδηγό που θα συγκρουστεί με τα κατάλοιπα της "γομαρίλας" και  επίμονα θα διεκδικήσει την αποκατάσταση και το σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα