Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, 9Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


(Ο Θανάσης Τζαβάρας ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνομιλεί με τον Andrew Papanikolaou, καθηγητή Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας -ο κ.Τζαβάρας επιμένει πως ο κ.Παπανικολάου είναι από το Κιάτο! Την συζήτηση διευθύνει ο Θανάσης Καραβάτος -στα δεξιά-, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Α.Π.Θ.)


Μετά το πέρας των διαλέξεων οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις του ακροατηρίου. Παρακάτω, γράφω ορισμένα από τα σημεία τα οποία νομίζω πως αξίζει να προσεχτούν:

1) Συμπαθώ και εμπιστεύομαι ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να αυτοσαρκάζονται και να διαθέτουν μια σωστή αίσθηση του χιούμορ. Ο καθηγητής Τζαβάρας  για να δώσει ένα παράδειγμα αμνησίας που οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, αφηγείται μια βόλτα που είχε κάνει όταν ήταν πέντε χρονών με τους γονείς του. Σε εκείνη την βόλτα με το τραμ -καλοκαίρι του 1944- από την Αθήνα στο Παλαιό Φάληρο ένας άγνωστος άντρας  χαϊδεύει τον πισινό του καθηγητή. Το γεγονός αυτό απωθείται και είναι το μοναδικό συμβάν που διαφεύγει από την κατά τα άλλα ακριβή αφήγηση εκείνης της βόλτας. Ο κ.Τζαβάρας αναφέρει πως το γεγονός αυτό αναδύθηκε κατά την διάρκεια της ψυχανάλυσης που είχε κάνει τα χρόνια 1971 και 1972.

2) Η Υπερμνησία ως διαταραχή της λήθης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχάσουν. Είναι παρακινδυνευμένο να τους χρεώνουμε κάτι παθολογικό.

3) Χωρίς μνήμη δεν μπορεί να υπάρξει ιδιοφυία.

4) Ο κ.Τζαβάρας επιμένει στην διάκριση της Μνήμης από την Ανάμνηση. Όταν ανακαλούμε μια παρελθούσα εμπειρία στην μνήμη μας αυτή έχει υποστεί επεξεργασία και δεν είναι ποτέ όμοια με την αρχική εμπειρία.

5) Η άδηλη μνήμη είναι οι συνήθειες που αποκτούνται και αυτοματοποιούνται. Ως αυτοματοποιημένες δεν υπάρχει περίπτωση να ξαχαστούν. 

6) Όταν γεννιέται ένα βρέφος κλαίει επειδή θέλει να πάρει ανάσα. Το γέλιο είναι βιολογικό φαινόμενο που σταδιακά μετατρέπεται σε ψυχολογικό με την συμμετοχή της μητέρας που ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του βρέφους.Αυτά λέει ο νευροχειρουργός κ. Παπανικολάου προκειμένου να τονίσει την ύπαρξη μιας προϋπάρχουσας σωματικής μνήμης στην οποία επιβιώνουν αρχικές καταγραφές. Ο ψυχαναλυτής Τζαβάρας μπαίνει σφήνα λέγοντας ότι "ο Χριστός ήταν παρθένος επειδή είχε γεννηθεί από την παρθένο Μαρία" !

7) Κάποια λόγια για τους ανθρώπους με φωτογραφική μνήμη και τους αριθμομνήμονες. Ο κ.Τζαβάρας λέει πως θυμάται πολύ καλά τα πρόσωπα αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει αριθμούς τηλεφώνων με εξαίρεση τον δικό του.


8) Ο νευροχειρουργός Παπανικολάου λέει πως δεν χρειάζεται να αποκλείουμε τις περιττές πληροφορίες της τηλεόρασης για να αποσυμφορήσουμε την μνήμη και να διευκολύνουμε το έργο της.


9) Διαπιστώνω πως υπάρχει ένα μεγάλο άγχος σε ανθρώπους που ανησυχούν για την προβληματική λειτουργία της μνήμης τους. Οι δύο καθηγητές καθησυχάζουν τον κόσμο λέγοντας πως οι στιγμές που ξεχνάμε δεν αποτελούν σώνει και καλά συμπτώματα μιας νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα