Σάββατο, Ιουνίου 16, 2012

ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


(Ο Χάρης Βλαβιανός παρουσιάζει το βιβλίο της Νάταλι Μπακόπουλος στην 9η διεθνή έκθεση βιβλίου εδώ στη Θεσσαλονίκη. Η παρακολούθηση του βίντεο συνιστάται για όλους αυτούς που θέλουν να εξασκήσουν τα αγγλικά τους!) 


Θὰ μᾶς δοθεῖ τὸ χάρισμα καὶ ἡ μοῖρα
νὰ πᾶμε νὰ πεθάνουμε μιὰ νύχτα
στὸ πράσινο ἀκρογιάλι τῆς πατρίδας;

Κώστας Καρυωτάκης

Η ελληνοαμερικάνα Ναταλί Μπακόπουλος εμπνεύστηκε τον τίτλο του πρώτου μυθιστορήματος από τον στίχο του Καρυωτάκη "στο πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας". Η συγγραφέας διδάσκει λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και έχει στο ενεργητικό της διηγήματα, δοκίμια και άρθρα. Η Νάταλι Μπακόπουλος είναι γεννημένη στο Ντητρόιτ από μητέρα ουκρανή και έλληνα πατέρα. Ο αδερφός της γιαγιάς της υπήρξε ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός -το πιο γνωστό του  ποίημα υπήρξε το "Αντισταθείτε". Η Μπακόπουλος δεν θα γνωρίσει ποτέ από κοντά τον Μιχάλη Κατσαρό. Θα τον μάθει μέσα από τις αφηγήσεις του πατέρα της, τα ποιήματα και την μουσική του Θεοδωράκη (το Κατά Σαδουκκαίων). Η Νάταλι Μπακόπουλος πιστεύει πολύ στη δύναμη της λογοτεχνίας. Η λογοτεχνία πρέπει να θέτει ερωτήματα και να σχολιάζει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Η συγγραφέας υπερασπίζεται όλους αυτούς που  δεν τολμούν να μιλήσουν. Στο μυθιστόρημα "Στο πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας" καταπιάνεται με τη ζωή των μελών μιας αριστερής οικογένειας τα χρόνια από το 1970 μέχρι το 1974. Για να το γράψει  περνάει ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην πλατεία Μαβίλη. Επιλέγει το συγκεκριμένο θέμα επειδή την απασχολεί το χάσμα ιδεών ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά αλλά  και ο δαιμονοποιημένος κομμουνισμός. Ως πηγές πληροφόρησης χρησιμοποιεί το κοντινό της περιβάλλον που την προμηθεύει με αρκετές πληροφορίες αξιόπιστες. Ακόμη αντλεί πολλές πληροφορίες από τα δελτία της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και  από τις  εφημερίδες και τα περιοδικά εκείνης της εποχής. Συλλέγει πληροφορίες μέσα από την παρατήρηση της έκφρασης  των προσώπων αλλά και από τα ρούχα που φοράνε οι άνθρωποι. Γενικά, εστιάζει στις λεπτομέρειες. Δεν την ενδιαφέρει να κάνει μια πολιτική ή ιστορική παρουσίαση των γεγονότων αλλά να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τον διχασμό και τα διλήμματα άνθρωποι που αναγκάζονται να δράσουν ή να ομφαλοσκοπήσουν κάτω από το βάρος  της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Μετά τα σημαντικά γεγονότα του Πολυτεχνείου δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να αποτελεί  ορόσημο της πολιτικής μας ζωής. Οι κοινωνίες παραδόθηκαν σε  έναν καταναλωτικό παροξυσμό και έγιναν απολίτικες. Η Νάταλι Μπακόπουλος εξηγεί πως οι πολιτικές συνειδήσεις στην Αμερική έχουν ξεθωριάσει. Οι Αμερικανοί μοιάζουν να μην θέλουν να ενημερώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις . Γνωρίζουν περισσότερα για τους παίκτες του ράγκμπι και του κρίκετ και πιθανόν αγνοούν όλους αυτούς που αποφασίζουν για τη ζωή τους. Η αρνητική δημοσιότητα που έχει η χώρα  μας στην Αμερική είναι ένας επιπλέον λόγος για να μεταφραστούν σπουδαία ποιητικά και λογοτεχνικά έργα που θα αναδεικνύουν την δύναμη του πολιτισμού μας και θα ανατρέπουν την άσχημη εικόνα. Στο πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας,  ιδεώδης τόπος για την μυθοπλαστική δύναμη της ποίησης, χωράνε οι στίχοι του Καρυωτάκη, του Πούλιου, της Μαστοράκη και του Αναγνωστάκη. Η Νάταλι Μπακόπουλος, είναι σίγουρο αυτό, θα διευρύνει τον κύκλο.


Υ.Γ Πήρα στοιχεία και από τη συνέντευξη που παραχώρησε η συγγραφέας στην Λαμπρινή Κουζέλη(Βήμα, 27/5/2012)      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα