Τρίτη, Ιουλίου 10, 2012

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


Η συνεργασία μου με τον "Αγγελιοφόρο" έλαβε τέλος, καθώς η ιδιοκτησία θεώρησε ότι υπερέβην τα εσκαμμένα διατυπώνοντας στην σελιδα "πέντε πράγματα που έμαθα αυτήν την εβδομάδα" σκωπτικά σχόλια που δεν έχουν θέση στην εφημερίδα.

(Πάνος θεοδωρίδης) (Με αφορμή ένα παλιό κείμενο του Πάνου Θεοδωρίδη για έναν συστηματικό αναγνώστη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" που έστειλε στην ανακύκλωση ένα μεγάλο πακέτο από αυτές τις εφημερίδες)


Φορούσε καθαρή ματιά και φωταγωγούσε καθημερινά εκατοντάδες λέξεις. Στην εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, οι λέξεις του ήταν απόλυτα τακτοποιημένες και γωνιασμένες σε δυο ντάνες που ονομάζονταν «Καναβάτσο». Οι λέξεις διαβάζονταν εξονυχιστικά από τους αναγνώστες της εφημερίδας. Αυτό πιστοποιείται επειδή οι αναγνώστες είχαν για συνήθεια να σκαλίζουν τις λέξεις και να τις κάνουν ανάγλυφες! Έτσι, λοιπόν, όλοι μπορούσαν να διακρίνουν πως οι λέξεις ήταν φτιαγμένες όχι μόνο για να διαβάζονται αλλά και για να αγγίζονται. Ο συγγραφέας δεν έγραφε απλώς κείμενα, ήταν λογοτέχνης. Οι λέξεις του ήταν ανάσες δροσιάς και πολύτιμου οξυγόνου σε ένα περιβάλλον που έκλεινε και τις τελευταίες χαραμάδες.  Κάποιοι αναγνώστες του παραπονιόταν πως δεν τον καταλαβαίνουν και του ζητούσαν να γράφει πιο απλά και κατανοητά. Τα λογάκια του ήταν κυριολεξίες, αλληγορίες, πλήθος ιστορικών πληροφοριών, αναλογίες και κρυφά μηνύματα που έπρεπε να αποκωδικοποιηθούν. Αν ήθελε να γράψει κάτι άσχημο για κάποιον είχε την αστείρευτη φαντασία και την γλωσσική ευχέρεια να το πράξει χωρίς να τον καταλάβει κανείς. Ήταν τέτοιο το πάθος και η αφοσίωση του για το Παιχνίδι με τις Λέξεις  που στο τέλος παρουσιαζόταν σαν νικητής  σε ένα παιχνίδι χωρίς ηττημένους και ταπεινωμένους ! Αν κάτι μας θύμιζε ο Πάνος θεοδωρίδης στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας ήταν πως οι μικρότητες, τα πένθη και οι παλιοεγωϊσμοί, όλα ζυμώνονται και γαληνεύουν  μες το γλυκό παιχνίδι με τις λέξεις! Υπ' αυτήν την έννοια, τα κείμενα στην στήλη "Καναβάτσο" ήταν κείμενα με μεγάλη παιδαγωγική αξία και σημασία. Τώρα, ο Πάνος Θεοδωρίδης ολοκλήρωσε την ζωή των λέξεων και τις παραδίδει στην ανακύκλωση. Συνεπής με τις αρχές και την ιδεολογία του ξέρει ότι τα πράγματα γεννιούνται και πεθαίνουν μόνο και μόνο για να ξαναγεννηθούν και να ξαναπεθάνουν. Είναι ο Αγγελιοφόρος των άφθαρτων λέξεων και όχι των κουρελιασμένων εντύπων.

1 σχόλια:

Τη 1:41 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous ab irato είπε...

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=699798

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα