Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2012

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σε ένα παλιό κείμενο για τον Παζολίνι ο Γ.Ι.Μπαμπασάκης αναφέρει πως ένας από τους φονιάδες πήρε το αυτοκίνητο του σκηνοθέτη- μάρκας alfa Romeo- και το πέρασε πολλές φορές πάνω από το άψυχο σώμα του Ιταλού δημιουργού ( για την ιστορία να πούμε πως ο Παζολίνι είχε επιβιβάσει στο αυτοκίνητό του έναν 17χρονο και τον μετέφερε σε προάστιο της Ρώμης (Όστια) με σκοπό την ερωτική συνεύρεση).

Μετά από τριάντα χρόνια μια Ιταλίδα δημοσιογράφος βρήκε 2 μαγνητοταινίες στις οποίες ακούγεται καθαρά ο Παζολίνι να συνομιλεί με μια ομάδα αριστερών φοιτητών. Η συζήτηση αυτή έγινε τον Ιούνιο του 1972. Σ' αυτήν ακούγεται ο σκηνοθέτης να μιλάει για όλο αυτό το "κίνημα του 1968". Να τι λέει (Σημειωματάριο Ιδεών -Θανάσης Γιαλκέτσης, περιοδ.ΕΠΤΑ):

Αν θέλετε να σας πω τι σκέφτομαι, κατά τη γνώμη μου είναι αλήθεια ότι υπάρχει το "θερμό Φθινόπωρο", ότι υπάρχουν εξτρεμιστικά πολιτικά κινήματα σε πολεμική με τον παραδοσιακό κομμουνισμό κ.λπ. ωστόσο οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του "θερμού Φθινοπώρου" το σαββατόβραδο βλέπουν στην τηλεόραση την εκπομπή "Ganzonissima". Δεν μπορείτε να μου το αρνηθείτε αυτό. Είναι καταναλωτές, είναι τα παιδιά αυτών που έχουν ως πιο μεγάλη προσδοκία τους να αποκτήσουν το αυτοκίνητο που έχουν κατασκευάσει τα αφεντικά, το αυτοκίνητο της Άλφα Ρομέο. Έχουν μολυνθεί βαθιά. Δεν θέλω να πω ότι έχουμε φτάσει στην ολική ταύτιση, αλλά δυνητικά η εσωτερική επανάσταση της αστικής τάξης συμπαρασύρει μέσα της και τους εργάτες, δυστυχώς(...)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα